Så här såg det ut förra året på Neighborhood Crush. Foto: Niklas Nyman

Stor gatufest på Kungsholmen hotas

Kungsholmens populära gatufest är hotad – och kan lämna stadsdelen eller till och med ställas in. Arrangörerna letar desperat efter en ny plats.

  • Publicerad 13:58, 27 apr 2018

Inte bara krogen. Nu kan även gatufesten Neighborhood Crush, som restaurangen Sixten & Frans anordnar, tvingas lämna Kungsholmen. Redan efter förra årets gatufest stod det klart att de skulle lämna Fridhemsgatan efter klagomål från bland annat äldreboendet Alströmmerhemmet och servicehuset Fridhemmet. Men nu har årets upplaga hamnat i rejäla trubbel. En ny plats saknas. Det hetaste spåret, under St Eriksbron, gillas inte helt av staden enligt arrangörerna.

Slutfestat på Fridhemsgatan – gatufesten lämnar efter klagomål

– Staden vill inte stänga av gatan för buss- och cyklar två helger i rad. Det känns surt och motsträvande. Maraton kan man stänga av för, men inte för en fest för 10 000 personer på Kungsholmen, säger Anton Surtell, delägare av restaurangen tillsammans med Axel Ohlson och Simon Ramn.

Även arrangörernas dröm om Kronobergsparken har nobbats enligt dem. Istället har staden försökt sälja i Rålis, Stadshagens IP och Strandbergsgatan vid Lindhagensgallerian men det är inte arrangörerna så pigga på.

– Vi strävar efter att göra något unikt, att exempelvis göra en rolig gatufest i en unik miljö som på Fridhemsgatan. Att ha den på till exempel IP känns inte så lockande.

Istället letar man nu också utanför Kungsholmen. Förslag har skickats in på till exempel Söder men inte fört med sig någon lycka. Nu är den senaste ansökan om att ha festen på Norrbro.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Det är en gata som inte används till något och där det har varit arrangemang tidigare. Men det är lite desperation. Vi vill ha festen den 8-9 juni och det är bara en dryg månad bort så vi skjuter på alla bollar som går.

För stor påverkan

Enligt stadens evenemangstillståndsavdelning var de villiga att testa platsen under St Eriksbron, men då bara en dag. Att stänga av båda gata och cykelbana fredag-söndag, dessutom helgen efter maraton och över en större yta än som först planerats, skulle bli för stor påverkan enligt dem. Att som arrangörerna föreslog, leda cykeln genom evenemangsområdet är inte ett alternativ enligt staden då det är ett prioriterat cykelstråk utan det krävs ordentliga omledningar i såna fall vilket ska bekostas av arrangörerna. När något besked angående platsen på Norrbro kan komma kan de heller inte svara på.

Gatufesten är tänkt att gå av stapeln 8-9 juni, om en dryg månad. I värsta fall kan arrangörerna nu tvingas ställa in.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Det kan bli så att vi kör under St Eriksbron ändå men att bussarna får använda ett körfält men det känns inte heller bra. Alternativet är att göra något mindre, bara musik och fest i amfiteatern i Rålis och skippa mat-delen och det andra. Det är en alternativt sista nödlösning. Eller så får vi skjuta upp det till i höst. Allt hänger löst och inom två veckor måste det vara klart för att vi ska hinna förbereda, säger Anton Surtell.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.