”Det finns spel för varje smak”, säger Niklas Heyman Rönnblom. Fr v: Jonatan Pipping, Niklas Heyman Rönnblom, Linn Baader och Arne Hagelin. Foto: Mikael Andersson

Stor guide. Västerorts experter tipsar om bästa brädspelen

För att det regnar på landet, för att dra igång förfesten eller kanske för att underhålla hela tjocka släkten. Vem kan motstå ett riktigt bra brädspel? Vi rådfrågade Västerorts största experter om spelen för varje tillfälle.

  • Publicerad 11:14, 11 aug 2017

Under namnet SåS – Såbra spel – träffas ett antal speltokiga Västerortsbor åtminstone en gång i månaden för att till exempel överleva mot köttätande zombies eller bygga rymdskepp som aldrig kommer hålla för en färd genom galaxen.

– Vi brukar dra igång runt klockan ett på dagen och så kör vi till the last man standing. Sist körde vi till klockan ett på natten, säger medlemmen Linn Baader.

”Spel för varje smak”

På gräsmattan vid Kanaanbadet, där vi har bestämt möte, finns ett tiotal spel uppradade.

– Det finns spel för varje smak. Ibland vill man tävla mot varandra och ibland samarbeta, säger Niklas Heyman Rönnblom, som inte själv är med i SåS men som brukar spela i andra spelforum, både i Västerort och inne i stan.

En sak som de alla är överens om är att de bästa spelen är de som går att variera, där spelplanen förändras vid varje omgång. Till exempel spelet Settlers of Catan (se tipsruta). Flera av SåS medlemmar tar därför bestämt avstånd från klassiker som Monopol.

– Simpla spel tröttnar man på eftersom de blir väldigt låsta, säger Arne Hagelin.

"Simpla spel tröttnar man på eftersom de blir väldigt låsta", säger Arne Hagelin. Fr h: Arne Hagelin, Linn Baader, Niklas Heyman Rönnblom, Jonatan Pipping Foto: Mikael Andersson

Smallworld, ett spel för de som vill ge sig in brädspelsvärlden "på riktigt", enligt våra experter. Foto: Mikael Andersson

Inte överens

Men när det kommer till att välja vilka spel de tycker platsar på tipslistan är de inte längre lika överens – det som någon tycker är det perfekta ingångsspelet till brädspelsvärlden har någon annan tröttnat på för länge sen. Så fortsätter diskussionerna ett bra tag innan listan till sist är färdigställd.

Men en sak kan de enas om: man ska inte tro att man inte är någon brädspelsperson bara för att man en gång spelat ett spel och inte tyckte det var kul.

– Det är som att läsa en bok som man inte gillar och sen säga att man inte gillar böcker, säger Niklas Heyman Rönnblom.

För familjen i sommarstugan

Galaxy trucker

 Mål: Pussla ihop ett litet rymdskepp med hjälp av skrot för att frakta material till olika galaxer. Bygg ditt rymdskepp så att det överlever ett rejs genom rymden där du måste försvara dig mot kometstormar och rymdpirater.

 Kommentar: ”Ett spel där ditt rymdskepp definitivt kommer gå sönder, men du kommer ha kul på vägen. Ett rolig spel där det inte gör något när saker går lite snett.”

Ticket to ride

 Mål: Bygg den längsta och bästa järnvägen genom världen.

 Kommentar: ”Kul och inte så regeltungt, bra sätt att lära sig världskartan.”

Settlers of Catan

 Mål: På den nyss upptäckta ön Catan tävlar spelarna om att få kontroll över området. Genom olika naturresurser bygger man vägar, byar och så småningom städer. Byteshandeln blir en stor del av spelet.

 Kommentar: ”Det här spelet har fördärvat många familjer till att bli riktiga brädspelsfamiljer. Det är ett bra ingångsspel, simpla regler och lätt att variera eftersom spelplanen alltid ser olika ut”:

För hela tjocka släkten (fler spelare och större åldersspann)

Codenames

 Mål: Genom att ge olika ledtrådar och associationer ska du försöka få dina medspelare att förstå vilket kodord du tänker på.

 Kommentar: ”Riktigt kul och simpelt, det är svårt att komma på bra ledtrådar men det är också det som är det roliga. Finns viss risk för att börja bråka lite när personer inte förstår vad du är ute efter, men det hör ju släktträffar till.”

Dixit

 Mål: Ett bildassociationsspel där kort med olika motiv spelar huvudrollen.

 Kommentar: ”Som Pictionary men du slipper rita själv och skrattar mycket mer”

”Extremt lätt att lära sig med väldigt vackra, och samtidigt flummiga kort”

För sommarens förfester

Cards against humanity

 Mål: Fyll i tomrummen i olika meningar och uttryck med hjälp av de spelkort du har på handen. Den som bildar den roligaste meningen vinner omgången.

 Kommentar: ”Ett barnförbjudet spel med många olämpliga referenser”

”Det är otroligt
icke-politiskt
korrekt, men det är också därför det är så kul”

Coup

 Mål: Alla spelare representerar två olika yrkesgrupper var, men du vet endast vilka yrken du själv representerar. Genom lögn och bluff ska du försöka kuppa bort dina medspelare och vara kvar som enda överlevaren i spelomgången.

 Kommentar: ”Går fort att spela, och ni kommer defitinivt att tjafsa innan spelet är slut för det går ut på bluff och mord. Något man kan snacka om efteråt när man är på fest”

”Båda de här spelen är också små och lätta att ta med sig på fest.”

För aspirerande spelentausiaster

Dead of winter

 Mål: Ni är överlevare i en koloni där en
majoritet av befolkningen antingen har dött eller blivit till köttätande zombies. Ert mål är att samarbeta för att överleva. Samtidigt måste varje spelare utföra egna hemliga uppdrag för att nå målet, uppdrag som kan riskera att sabotera för andra.

 Kommentar: ”Det är lätt att leva sig in
i det här. Ett samarbetsspel med förrädare och zombies, kan det bli bättre? Men det är också ett spel med hög svårighetsgrad.”

Smallworld

 Mål: Här gäller det att ta över så många landområden som möjligt på spelplanen med hjälp av de förutsättningar man får och ett hopkop av olika figurer till en armé som kan bestå av bland annat alver och orcher.

 Kommentar: ”En roligare och annorlunda version av Risk. Här ska man slakta varandra. Och spelomgångarna blir aldrig likadana. Det är kul och lite strategiskt.”

Redaktionen tipsar

Exploding kittens

Mål: Ett kortspel där syftet är att undvika att bli den som drar en av de exploderande katterna i leken. Använd dina egna försvarskort för att skicka de exploderande katterna på någon annan.

Kommentar: ”Lätt att förstå reglerna. Det perfekta spelet att plocka fram tidigt - eller sent - på festen för att få igång stämningen. Och det går lätt hett till när någon lyckas med att skicka katten på någon annan.”

Sugen på att spela?

Sök på Såbra spel på Facebook så hittar du SåS sida med info om nästa spelevent.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nytt t-banekaos börjar i dag

Ytterligare sträcka stängs på gröna linjen I dag inleds arbetet med att rusta gröna linjens t-banespår på Söderströmsbron. Det innebär att sträckan kommer att vara avstängd i båda riktningar under de två veckor arbetet pågår och att samtliga...måndag 16/7 7:10

Här bor de mitt i historiens vingslag

StockholmDirekt cyklar. Möt familjen i ett av Järfällas äldsta bostadshus Det finns inte en enda rak vinkel i den gamla brovaktarstugan vid Stäketbron i Järfälla. Men massor av lokal historia, ända från 1600-talet. Något familjen Sundelin, som bott här i snart 10 år,...fredag 6/7 11:56