Josefin Jonasson, förälder från Helenelundsskolan, och Markus Thorén, Eriksbergsskolan, manifesterade tillsammans med ett 100-tal andra föräldrar på Turebergstorget. Foto: Anton Kyhlbäck

Stor manifestation mot skolutredning

Under parollen "Utred bättre" samlades föräldrar och barn på Turebergs torg för att protestera mot utredningen om Eriksbergsskolan framtid.

  • Publicerad 11:46, 25 okt 2019

Kommunens plan på att samlokalisera Eriksbergsskolan och Helenelundsskolan har mötts av kritik från föräldrar och representanter för bägge skolorna.

Under torsdagen möttes ett hundratal vårdnadshavare från Eriksbergsskolan och Helenelundsskolan utanför Turebergshuset. Lokalpolitiker på väg in till fullmäktige samtalade med föräldrarna, under en skandering att “utreda bättre” från manifestationen.

Föräldrar kritiska till planen för Eriksbergsskolan

"Utred bättre"

Markus Thorén har ett barn på Eriksbergsskolan.

– Vi är här för att visa att vi tycker utredningen är undermålig. Som jag ser det har den bara ett ekonomiskt mål, och inte ett långsiktigt perspektiv för barnen, säger han.

Josefin Jonasson har tre barn på Helenelundsskolan.

– På bara tre dagars varsel lyckades vi samla 200 vårdnadshavare till mötet på Helenelundsskolan, säger hon och tillägger:

– Nu är vi väldigt många här, och det visar att engagemanget är stort. Detta trots att ytterst få av Sollentuna kommuns invånare och vårdnadshavare är medvetna om vad som snart ska beslutas. Tyvärr har kommunikationen från kommunen brustit.

Eriksbergsskolan kan upphöra efter flytt

Möte med lokalpolitiker

Flera politiker – som Joakim Jonsson (S) och Magnus Ramstrand (KD) – stannade för att diskutera frågan med den engagerade skaran. Föräldern Josefin Jonasson samtalade en lång stund med kommunstyrelsens ordförande, Henrik Thunes (M).

– Det är en enorm tillgång att vi har så många engagerade invånare, och jag uppskattar verkligen att så många samlades på Turebergs torg. Det har framförts många kloka synpunkter och man har hållit en konstruktiv samtalston, säger Henrik Thunes (M) och tillägger:

– Vi har fått ett dokument att förhålla oss till. Jag vill inte föregå det beslut vi ska ta i kommunstyrelsen eller fullmäktige. Men med det sagt så kan jag säga att vi verkligen kommer fördjupa oss i det här och säkerställa en dialog med vårdnadshavarna.

Föräldrarna har startat en namninsamling mot utredningen med uppemot 350 underskrifter, berättar arrangörerna. Gruppen har även lämnat över ett dokument med kritik mot samlokaliseringen.

Kommunstyrelsen ska ta ställning till utredningen den 11 november.

Förslag om Eriksbergsskolan får stöd i nämnden

"Man kan inte ta ett beslut innan man har gjort en fullständig utredning som även inkluderar en ordentlig konsekvensanalys. Rätt beslut måste vara viktigare än ett snabbt beslut" säger Josefin Jonasson under manifestationen. Till höger syns kommunstyrelsens ordförande, Henrik Thunes (M). Foto: Anton Kyhlbäck

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Nu har nationaldagen spelats in

Nyheter Förinspelad video släpps den 6 juni Det blir ett nationaldagsfirande i Sollentuna. Under sex dagar har 150 personer spelat in ett förinspelat firande - som släpps den 6 juni. Maria Stadell är producenten bakom filmen.torsdag 28/5 16:30

Sollentunavallen med i tävling om finast IP

Nyheter "En plats för alla åldrar och alla nivåer" Förra veckan startade SportExpressen Föreningslivs tävlingen ”Sveriges finast IP”. En av kandidaterna är Sollentunavallen.torsdag 28/5 15:59

Skola förlorar sin engelskaprofil

Nyheter Byter namn till Turebergsskolan Sollentuna International School byter namn till Turebergsskolan och förlorar sin engelskaprofil. Utbildningskontoret meddelar att skolan har haft svårt att leva upp till profilen.torsdag 28/5 9:07
Stockholm Direkt