PROTEST. Under hösten har det meddelats varsel och personalneddragningar på både Karolinska universitetssjukhuset, Södersjukhuset och Danderyds sjukhus. Nu anordnar sjukvårdspersonal i länet en protestmarsch. Foto: Mostphotos

Stor marsch mot nedskärningar i vården

Efter höstens massiva varsel som lagts på akutsjukhusen i länet marscherar nu vårdpersonal från hela Stockholm i ett gemensamt protestupprop mot neddragningarna. ”Vi vill se ett slut på experimentverkstaden i Stockholms sjukvård", skriver initiativtagarna.

  • Publicerad 07:30, 14 dec 2019

I dag lördag marscherar sjukvårdspersonal från hela Stockholm genom City till Landstingshuset på Kungsholmen under namnet ”Sjukvårdsmarschen” för att demonstrera mot den senaste tidens varsel och nedskärningar inom sjukvården i regionen.

”Vi marscherar genom stan tillsammans med patienter och medborgare för att visa vårt missnöje över de beslut, varsel och organisationsförändringar som kommer skapa patientosäkerhet, förlänga vårdköerna och i slutändan drabba inte bara våra sjukaste och sköraste patienter, utan hela befolkningen”, skriver Facebookgruppen "Stockholms sjukvårdsupprop" som har organiserat demonstrationen på eventets Facebooksida.

Hundratals varslade i Stockholm

I november meddelade Regionen i Stockholm att totalt 200 anställda varslas på SÖS och Danderyds sjukhus. Bara veckor innan hade ytterligare ett varsel om 600 tjänster gått ut på Karolinska universitetssjukhuset.

”Vården behöver rustas upp, inte ner. Varslen måste dras tillbaka med omedelbar verkan. En omställning till vård närmare befolkningen kan omöjligen framtvingas genom neddragningar på sjukhusen”, skriver Stockholms sjukvårdsupprop vidare. ”Vi vill se ett slut på experimentverkstaden i Stockholms sjukvård".

Hittills har 7100 personer aviserat att de är intresserade, och 1900 att de tänker delta, i marschen som startar med tal på Norrbro klockan 12 på lördagen. Cirka klockan 12.50 går sedan marschen via Riddarhuset, Vasabron, Tegelbacken, Stadshuset, Hantverkargatan och Landstingshuset där den avslutas med tal.

Marschen påverkar även trafiken och SL:s bussar. Linjerna som påverkas under demonstrationen är: 3, 50, 53, 54 och 61. Här hittar du exakt hur de påverkas

Sjukvårdsmarschen i Stockholm

Vad: Sjukvårdsmarschen organiseras av ”Stockholms sjukvårdsupprop”, som är en Facebookgrupp för sjukvårdsanställda i Stockholm som är kritiska till Region Stockholms varsel som lagts på länets sjukhus. Marschen går via Riddarhuset, Vasabron, Tegelbacken, Stadshuset, Hantverkargatan och avslutas vid Landstingshuset på Kungsholmen.

När: Klockan 12 lördagen den 14 december med start och samling vid Norrbro.

Visa merVisa mindre