Polisen rekommenderar att flera grannsamverkansföreningar bildas för att uppmärksamma misstänkta personer i området och stävja inbrotten. Foto: Anna-Karin Landin/StockholmDirekt

Stor ökning av inbrott i Hägersten-Liljeholmen

Trenden är värst i Mälarhöjden och Liljeholmen. Polisens råd: starta grannsamverkan i området.

  • Publicerad 14:00, 31 jan 2018

Lokalpolisområdet Skärholmen är det område i södra Stockholm där bostadsinbrotten ökade mest 2017 jämfört med tidigare år. I Hägersten-Liljeholmen är Aspudden och Hägerstensåsen de områden som drabbas av flest inbrott.

Den största ökningen av inbrott skedde i Mälarhöjden, där hade villainbrotten nästan fördubblats under 2017 och i Liljeholmen, där lägenhetsinbrotten också nästan fördubblats jämfört med 2016. De värdesaker inbrottstjuvarna främst tagit är kontanter, mindre elektronik och smycken.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Malin Lehammer är kommunpolis i Skärholmen och berättar att inbrotten ökar på vintern när det är mörkt ute. Varför inbrotten ökade under förra året har man inte hunnit analysera, men ökningen gäller för hela Stockholmsområdet.

– Det vi vet är att det är en blandning av professionella tjuvar varav vissa kommer från andra länder i syfte att stjäla, medan andra är narkomaner som behöver pengar för uppehälle. Tidigare år har vi sett att det även är ungdomsgäng som gör inbrott, men det ser vi inte nu, säger Malin Lehammer.

Polisen råder grannar att samarbeta

Hon berättar att det mest effektiva medlet för att förhindra inbrott i ens bostad är att starta grannsamverkansföreningar. Genom att ta kontakt med polisen i ens område kan grannar gå ihop och uppmärksamma misstänkta personer kring ens bostad.

– Att prata med sina grannar, vara nyfiken på folk i närheten och ställa frågor, kan man på sätt avskräcka inbrottstjuvarna. Om man ser något misstänkt ska man ringa och tipsa polisen, ett inbrott går generellt på tre minuter, därför behöver grannarna hjälpas åt och vara uppmärksamma, säger hon.

Polisen ser att de områden som har många grannsamverkansföreningar inte löper lika hög risk att bli utsatta för inbrott. De flesta inbrotten sker på eftermiddagen och tidig kväll, och är man bortrest rekommenderar polisen att man ber en granne skotta på ens tomt och ha vissa lampor tända i bostaden.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Inbrottsstatistik Hägersten-Liljeholmen

Fullbordat inbrott/försök till inbrott i villa/radhus 2017 (2016 inom parantes)

Mälarhöjden 48 (27)

Hägerstensåsen 32 (33)

Västberga 7 (9)

Fruängen 4 (4)

Liljeholmen 3 (1)

Aspudden 2 (1)

Axelsberg 1 (3)

Gröndal 0 (1)

Västertorp 1 (4)

Midsommarkransen 1 (0)

Fullbordat inbrott/försök till inbrott i lägenhet 2017 (2016 inom parantes)

Aspudden 52 (51)

Hägerstensåsen 47 (42)

Liljeholmen 42 (22)

Midsommarkransen 40 (44)

Fruängen 28 (23)

Västertorp 26 (34)

Gröndal 24 (16)

Västberga 11 (6)

Mälarhöjden 5 (2)

Axelsberg 3 (4)

Källa: Lokalpolisområde Skärholmen

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Brand i lokal i Rågsved

Nyheter ”Vi håller precis på att rökdyka” Det bolmar svart rök ur en företagslokal i Rågsved. Brandförsvaret är på plats men ännu finns ingen prognos för när branden kan släckas.onsdag 23/5 20:40

De förser hela Stockholm med blommor

Nyheter Följ med in i gigantiska blomsterhandeln i Årsta partihallar I Årsta partihandelsområde gömmer sig en hel värld av växter och blommor. Vi besökte Trädgårdshallen, Stockholms enda samlade marknadsplats för blomsterhandlare. Här hittar man allt från...onsdag 23/5 19:00