Inbrottsvåg. Bostadsinbrotten har ökat i Skärholmens stadsdel och värst drabbat förra året var Bredäng. "Vi måste analysera varför det ser ut såhär", säger Malin Lehammer, kommunpolis i Skärholmen. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus, Claudio Britos

Stor ökning av inbrott i Skärholmen under 2017

Totalt 272 inbrott gjordes i 127-området under förra året. En kraftig ökning, jämfört med 2016 års 197. Men få av brotten klaras upp. Polisens råd: Grannsamverkan.

  • Publicerad 16:21, 1 feb 2018

Bredäng var, precis som 2016, det område i Skärholmen som var värst drabbat av inbrott under förra året. Här har 24 villor och radhus och 89 lägenheter utsatts för inbrott och inbrottsförsök. De flesta har skett på Ålgrytevägen och Ålgrytebacken.

– Jag var tvungen att dubbelkolla siffrorna för Bredäng, eftersom de var så mycket högre än någon annanstans och stack ut redan 2016. Vi har inte hunnit analysera varför det är så, men det vi vet är att det inte finns en enda grannsamverkansförening i Bredäng*, säger Malin Lehammer, kommunpolis.

Fördubblat antal inbrott

Även i Skärholmen och Sätra har fler tjuvar slagit till – antalet inbrott och inbrottsförsök i villor och radhus har fördubblats. Även lägenhetsinbrotten fördubblades i Sätra.

– Bara senaste helgen hade vi två inbrott i Sätra. Så nästa medborgarmöte ska vi ha en extra halvtimme där vi ska diskutera just det, och vad som behöver göras, säger Malin Lehammer.

Minst utsatt av 127:s stadsdelar har Vårberg varit. En anledning kan vara att det finns tre aktiva grannsamverkansföreningar där, tror Malin Lehammer. En annan att det inte är lika lockande för tjuvar.

– Vårberg ligger längst in i området, det finns bara två vägar in och ut. Det är väldigt lätt för polisen att skära av vägarna där, jämfört med Bredäng. Tjuvar vill ha smidiga flyktvägar.

Välplanerat

I flera av fallen har polisen kunnat spåra inbrottstjuvarna med hund. Men spåren har upphört när de kommer till närmaste väg.

– Vi har märkt det på flera ställen. Vi följer dem genom skogsdungar, något litet berg eller en park. Sen upphör spåren vid nästa gata, där de antagligen har haft en flyktbil. Vi tror att de planerar noga, tittar på kartor och hittar platser där polisen måste ta sig runt hinder.

I de fall där polisen har fått tag på gärningspersonerna har det antingen rört sig om utländska professionella ligor eller narkotikamissbrukare. De flesta inbrotten den senaste tiden har skett sen under sen eftermiddag och tidig kväll, genom att tjuvarna tar sig in genom balkonger, altandörrar eller fönster på bottenvåningen.

Det de är ute efter: små, men värdefulla saker, som lätt kan tas med i en ryggsäck: surfplattor, smycken och kontanter.

Men det är bara i fem procent av fallen har polisen fått vittnesmål på hur gärningspersonen sett ut.

Varför så få?

– Många av brotten sker när ingen är hemma och ser dem. De här tjuvarna behöver bara tre minuter, vi har en väldigt liten chans att hinna dit från att vi fått larmet tills de försvunnit. Tyvärr så har vi inga resurser att lägga på spaning, vi måste prioritera våra medborgarlöften som är att öka tryggheten i Vårberg och Sätra centrum och jobba mot narkotikahandeln där, säger Malin Lehammer.

Men hur skyddar en sig mot inbrott? Polisen Malin Lehammers tips: se över balkongdörrar och fönster, så att de inte är lätta att komma in i. Ta bort buskar och träd som låter tjuvar arbeta ostört. Märk-DNA kan hjälpa en att få tillbaka grejer som blivit stulna. Och det viktigaste:

– Grannsamverkan. I de områden där vi har det är ökningen av inbrott inte lika stor. Det tjuvar är mest rädda för att bli upptäckta och igenkända.

* FOTNOT: Efter publiceringen av den här artikeln har det framkommit att det sedan flera år finns en grannsamverkansförening på Tankebyggarbacken i Bredäng.

Så många gånger slog tjuvarna till:

Så här många inbrott och inbrottsförsök gjordes i de olika stadsdelarna under 2017. Siffrorna för 2016 i parentes.

Bredäng

Villa/radhus: 24 (16)

Lägenhet: 89 (83)

Sätra

Villa/radhus: 31 (13)

Lägenhet: 28 (14)

Skärholmen

Villa/radhus: 31 (16)

Lägenhet: 33 (25)

Vårberg

Villa/radhus: 11 (12)

Lägenhet: 25 (18)

Källa: Polisen

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.