Foto: Arkivbild

Stor ökning av valdeltagandet i Alby

I år bröts trenden med ett sjunkande valdeltagande i Botkyrka. Men medan allt fler gick och röstade i Alby gick färre och röstade i områden som Fittja, Hallunda och Eriksberg.

  • Publicerad 18:34, 12 sep 2018

Botkyrka har näst lägst valdeltagande i länet. Och trots att kommunen gjort flera insatser för att öka valdeltagandet i år så låg det kvar på i stort sett samma nivå, med en marginell ökning på 0,1 procentenheter. Valdeltagandet i kommunvalet är nu på 68,5 procent.

Kommunen hade som mål att valdeltagandet skulle öka mer här än i snittet för riket. Det lyckades man inte med, konstaterar Mats Einarsson (V).

– Men det fortsatte i alla fall inte att minska, utan våra insatser kanske det hade sett sämre ut.

Botkyrkas unga ska få fler att rösta

Ökade mest i Alby

Men i Alby, som tidigare haft lägst andel röstande i hela kommunen, har en större andel nyttjat sin rösträtt i det här valet jämfört med 2014 i alla valdistrikt. Här har det också ökat mest i hela kommunen. I valdistriktet Albydalen Ö rekordökade valdeltagandet med åtta procentenheter, från 46,5 procent till 55.

– Det är såklart väldigt glädjande, säger Mats Einarsson.

Exakt vad det beror på tycker han är svårt att säga. Hans eget parti har haft ett starkt fokus på Alby och ordnat flera större evenemang här. Förutom kommunens valinformatörer har Höj din röst Norra B jobbat för att få fler i norra kommundelarna att rösta. Men med särskilt fokus på Alby där andelen som röstade var som lägst 2014.

– Vi blir glada att det har ökat, vi bor i en demokrati och det är viktigt att göra sin plikt. Det finns ett missnöje och det har varit mycket snack om det. Då har vi sagt att då får man göra sin röst hörd, säger Mohammed Jabbar, 21, från Höj din röst Norra B.

Här röstar knappt hälften – de ska vända trenden

De har delat ut flyers i sina färgglada t-shirts, ordnat öppna politikermöten och styrt grillkvällar med förtidsröstning på fritidsgården Albys Hjärta.

– Det dök upp många som röstade! Det finns en mötesplats för unga vuxna så vi fick många förstagångsväljare att rösta där. Men vi kan inte ta all cred, kommunen har jobbat hårt också, säger han.

Stora skillnader

Men dessvärre har andelen som gått till valurnorna också minskat, framför allt i norra Botkyrka. I tre av fyra valdistrikt i Fittja – Krögarvägen, Forvägen och Värdshusvägen – har valdeltagandet sjunkit under 50 procent i årets val.

Samma trend syns i Hallunda och Eriksberg. Här gick valdeltagandet ner med upp till sex procentenheter och ligger kring 50-60 procent.

Och skillnaderna mellan olika kommundelar är stora. I Tullinge, där valdeltagandet är högst, gick 90 procent och röstade i vissa valdistrikt. Ungefär 40 procentenheter mellan områden där högsta och lägsta andel röstade.

– Det sammanfaller med den socio-ekonomiska kartan, där de som är mest utsatta röstar minst. Det är inte bra med den typen av skillnader i ett samhälle, säger Mats Einarsson, som tror att valdeltagandet framför allt höjs när utanförskapet i samhället minskar och fler får jobb.

Stor ökning. Valdeltagandet ökade i Alby. I ett valdistrikt gick det upp med åtta procentenheter. Foto: Sara Ringström

Höj din röst - Norra B har jobbat för att öka valdeltagandet i norra Botkyrka. Foto: Dilshan Fernando

Valdeltagandet

Botkyrka: 68,5 procent i kommunvalet.

Ökade mest: Albydalen Ö: 46,5 till 55 procent (+8). Albydalen C/Rotemannen: 51,1 till 56,8 procent (+5). Albydalen V småhus från 54,8 till 59,6 (+4,8).

Lägst: Krögarvägen: 52,8 till 49, 8 (-3). Värdshusvägen: 52,9 till 48,5 (-4,4). Eriksberg Ö: 54 till 49,4 (-5,9).

Minskade mest: Hallunda/Brunna: 60 till 54,2 (-5,8).

Flest röstade: Tullinge gård: 90. Lanthem: 90,1.

I riksdagsvalet ökade valdeltagandet något. I år röstade 75,1 procent, jämfört med 74,6 2014.