Kan gå upp. Mäklaren Johan Palmblad spår att priserna på bostäder snart kan vara tillbaka på 2016-2017 års toppnoteringar. Foto: Mostphotos

Stor prisnedgång på bostadsrätter i Danderyd

Under 2019 års tre sista månader gick priserna på bostadsrätter i Danderyd ner mest i hela Stockholms län. Under samma period steg priserna på villor i Danderyds kommun mest i länet.

  • Publicerad 11:58, 14 jan 2020

Bland kommunerna i Stockholms län sjönk priserna på bostadsrätter i 17 av 25 kommuner mellan oktober och december 2019. Störst var minskningen i Danderyd där priserna sjönk med 9 procent. Det är en nedgång jämfört med det gångna året då priserna i snitt sjönk med 1 procent. Det visar ny statistik från Svensk Mäklarstatistik som Newsworthy har analyserat.

– Det är rätt dyrt i Danderyd och många väljer att flytta längre ut i kranskommunerna. Med de nya amorteringskraven är det nog många som väljer att inte maxa lånen, säger Johan Palmblad, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling.

I Tyresö, där priserna ökade mest under perioden oktober till december, steg priserna med 9 procent. I hela Stockholms län ökade priserna på bostadsrätter med 1 procent.

Väljer att vänta med husförsäljning

När det gäller villor gick priserna upp i Danderyd. Kommunen ligger på den största ökningen i länet tillsammans med Nacka. Statistiken visar att medelpriset på försäljningarna av villor i Danderyd var 4 procent högre i december än i oktober. I hela Stockholms län däremot låg villapriserna stilla.

– Min teori är att det blir viktigare att byta bostad snabbt om man bor i lägenhet. I villa kan man bo kvar eller hyra ut. En sämre total ekonomi gör att banker inte tillåter att man har kvar lägenheten när man köpt nytt utan mer eller mindre tvingar låntagaren att sälja, säger Johan Palmblad.

Han tror också att statistiken inte får med hus som varit på marknaden och inte sålts.

– Huspriserna gäller för de som valt att sälja, medan den som inte får önskat pris bor kvar, säger Johan Palmblad.

Från årsskiftet märks en skillnad på marknaden, enligt Johan Palmblad.

– Prisfallet kommer snabbt att ätas upp, det är min känsla.

Stockholm Direkt