Fatemeh Khavari, längst fram, från organisationen Ung i Sverige, vid en manifestation tidigare i år. Foto: Sacharias Källdén

Stor protest mot deportationer idag på Centralstationen

Ung i Sverige genomför idag en sittprotest på Centralstationen för att markera mot pågående flyktingdeportationer. Talespersonen Fatemeh Khavari bjuder samtidigt med politikerna till Afghanistan: "Om de säger att landet är så säkert så kan de följa med".

  • Publicerad 11:24, 10 okt 2017

Sittprotesten kallas "Ta mig med" och ska pågå i ett par timmar från klockan 17 idag på Centralstationen i Stockholm. Människor uppmanas att packa en ryggsäck för resa för ett symboliskt "ta mig med, vi är redo att utvisas".

– Jag tror vi blir många. Det här handlar om unga som bott i Sverige i två år som ska skickas tillbaka till Afghanistan. Samtidigt avråder Amnesty alla från att åka dit och Röda Korset lämnar landet, säger Fatemeh Khavari, numera rikskänd talesperson för Ung i Sverige, som anordnar protesten.

Demonstranterna i medieskugga efter flytten från Medis

Följer med de som utvisas

Hon säger att deportationerna till Afghanistan är "helt galet, unga människor ska inte skickas i döden". Samtidigt planerar hon själv en resa till landet på obestämd tid, för att följa med de ungdomar som utvisas.

– Jag håller på att packa mina grejer nu för jag lämnar inte de här ungdomarna. Jag har även bjudit med vuxna men de vågar inte. De tar inget ansvar så då tar jag ansvar.

Bjuder med politikerna

De som Fatemeh Khavari via Twitter bjudit med att haka på till det krigsdrabbade kaoslandet Afghanistan är migrationsministern Heléne Fritzon (S), Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik och Fredrik Beijer, rättschef på Migrationsverket.

– Om de säger att landet är så säkert så kan de följa med. Om de följer med de här ungdomarna, är med dem på plats i en vecka, då kommer de att sluta skicka människor till Afghanistan. Men jag har inte fått något svar på min inbjudan. Såklart.

Lugnt kring demonstrationen vid Medis – men polisen anmäler