Sound on. Italienska Northern Lights kör reggae natten lång när Lars Ekman fixar fest i Västberga. Foto: Northern Lights/Yusuke Suzuki

Stor reggaefest i södra Stockholm i helgen

Hallå där Lars Ekman i Bagis. I helgen fixar du Sound System Culture i Västberga. Vad är det?!

  • Publicerad 21:00, 13 dec 2018

Kvällen blir en genuin upplevelse av den här kulturen.

– Jo, det är tredje året i rad vi kör det. Och det är då en hyllning till soundsystem-kulturen med soundclash, dubplatefest och riktigt tung bas. Soundclash är reggae och dancehalls svar på en dj-battle.

Och vad är det och hur går det till…?

– Det är olika soundsystems, dj-crews, som kämpar mot varandra. Det går tillbaka till 1950-60-talet. Här blir det Hasan Ramic mot Polaris*. Man kör några vändor fram och tillbaka och sedan får publiken bestämma vem som var bäst. Det är en kombination av bästa låtvalet och vilken mc som kan hetsa folket hårdast, som avgör vinnaren.

”Kungsholmen kommer bli ett mecka för reggae-älskare”

Mer då?

– Då är det soundsystems som kör en dubplatesshow, exklusiva låtar som de gjort själva. Det funkar så att dj-crewet får reggaeartister att göra om sina låtar så att det handlar om crewet. Alla soundsystems drömmer om att ha de grymmaste låtarna. Sammanlagt kan det vara låtar som man investerat miljoner kronor i, för att man måste betala artisten för dem. Fast det handlar inte bara om pengar. Man måste ha bra smak och förstå kulturen också. Men ja, det är stora summor.

Vad blir det för crews?

– Det blir svenska Safari Sound, som hör till det europeiska toppskiktet, och Northern Lights från Italien. De är superstora och spelar över hela världen.

Vad kan man förvänta sig av kvällen?

– Det blir soundsystem i ordets rätta bemärkelse: alltså högtalare och ljud specialbyggt för reggae. Det är ett jävla tryck i basen så att byxbenen fladdrar. Och så säljs jamaicansk mat. Jag bodde i New York förut där reggaekulturen är väldigt stor eftersom det bor så många från Jamaica där. Nu försöker jag ta hit samma idéer. Så kvällen blir en genuin upplevelse av den här kulturen.

Reggae hamnade nyss på FN:s världsarvslista, vad säger du om det?

– Kul med uppmärksamhet men reggae kommer alltid att vara rebellmusik!

Tid och plats

Sound System Culture #3 är den 15 december på Eventhuset i Västberga, klockan 22-03. Från 18 år.