VARNING. Storstockholms brandförsvar och länsstyrelsen varnar för att risken för gräsbränder är mycket stor i Stockholms län. Foto: Mostphotos

Stor risk för gräsbränder i Stockholms län

Just nu är det stor risk för gräsbränder i Stockholms län. Räddningstjänsten och Länsstyrelsen går nu ut med en varning och avråder från eldning. ”Inte normalt, gräsbrandssäsongen är rekordtidig i år”.

  • Publicerad 14:52, 18 apr 2019

Det säger Veronica Sandström Kommunikationschef på Storstockholms brandförsvar som från och med idag, torsdag 18 april, avråder från all typ av eldning utomhus i hela Stockholms län.

Anledningen är att det är mycket torrt i skog och mark just nu.

– Sedan februari har gräsbrandssäsongen varit igång, vilket är rekordtidigt. Eldar man utomhus nu kan det sprida sig med blixtens hastighet, säger Veronica Sandström.

Larmet gick flera gånger om

Gräsbrandssäsongen sträcker sig från det att snön försvinner tills att nytt gräs växer upp. Fjolårsgräset som ligger kvar på marken är torrt och fattar mycket lätt eld.

Olyckligt nog sammanfaller det här med att många kommuner just nu har så kallade eldningsveckor, då villaägare tillåts elda ris och trädgårdsavfall.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Vi ber verkligen alla att inte elda i sina trädgårdar. Spridningsrisken är mycket stor, säger Veronica Sandström som istället vill att allmänheten ska köra iväg ris och trädgårdsavfall till återvinningen och använda särskilt iordningställda grillplatser om man har planerat att grilla i naturen.

Hur ser det ut de närmsta veckorna – är till exempel Valborg i fara?

– Det kan vara så, det är lite för tidigt att säga och beror på hur vädret utvecklar sig. Men ska man tända en Valborgseld måste man alltid ha ett speciellt tillstånd och kunna säkerställa att elden inte sprider sig.