Stor rivning i centrala Stockholm överklagas

Planen att riva och bygga nytt vid Tegelbacken har stött på patrull. Beslutet är överklagat.

  • Publicerad 12:04, 23 okt 2018

Det handlar om fastigheten intill Sheraton hotell vid Tegelbacken, Snäckan 8, som Skanska vill riva för att bygga nytt istället.

Det nya huset ska bli cirka 4,5 meter högre och även cirka 10 meter större mot Rödbodgatan vilken innebär att gatubredden minskar från 30 till 18 meter.

Beslutat: Stor rivning vid Tegelbacken

Nybygget ska ge plats för cirka 1 860 arbetsplatser jämfört med dagens 700 och bottenvåningarna är tänkt att ha publika lokaler. Dessutom ska Tysta Mari-gången som förbinder Tegelbacken och Klara Västra kyrkogata piffas upp.

I slutet av augusti gav stadsbyggnadsnämnden klartecken för rivningen och nybygget och målet då var att komma igång med rivningen redan efter nyår.

Men nu är planerna överklagade till Mark- och miljödomstolen av Samfundet S:t Erik, något nyhetsbyrån Sirén var först att uppmärksamma.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

De påpekar att huset är grönklassat av Stadsmuseet och de har varit emot förslaget under hela planprocessen och bland annat framfört att det bidrar till "den negativa utvecklingen" i City med rivningar på flera platser som vid Galleriakvarteren och Sergels Torg. De har framfört att förslaget skulle påverka riksintresset Stockholms innerstad med Djurgården och att de anser att dagens byggnad kan tillgodose fastighetsägarens behov.

"En rivning av byggnaden är således oförenligt både med det höga kulturhistoriska värdet och hållbarhetsperspektivet", skriver samfundet bland annat.

Vy från Tegelbacken efter rivningen och nybyggnationen. Foto: BAU arkitekter

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Cykelhjälmsfrågan ska utredas av staden

Nyheter S: "Absurt när politiker antyder att hjälm inte är viktigt" En skrivelse i trafiknämnden kräver att stadens förvaltningar och politiker ska ha en enad röst och vara ärliga med riskerna med att inte använda cykelhjälm.torsdag 15/11 13:06

Djurgården startar skridskoskola för barn

Nyheter Bandysektionen ska bygga upp egen ungdomsverksamhet Under tio lördagar bjuder Djurgårdens IF:s bandysektion in till skridskoskola på Östermalms IP.torsdag 15/11 12:17