Utplockat. Legot går hårt åt i hyllorna. Enligt personalen i Barkarby var det dit den första ruschen bar när rean startade på onsdagen. Foto: Mikael Andersson

Stor rusch till sista leksakerna i Barkarby

Nyheten att Toys R Us och BR-butiker runtom i landet ska stänga igen chockade barn och föräldrar i mellandagarna. När utförsäljningen nu dragit igång har folk ruschat dit för att fynda billiga leksaker – och butiken i Barkarby var inget undantag.

  • Publicerad 16:27, 17 jan 2019

Det var på onsdagsmorgonen som de sista Toys R Us och BR Leksaker-butikerna slog upp portarna till sin utförsäljning, efter att ägaren Top-Toy i mellandagarna meddelat konkurs.

Leksaksbutiker runtom i Västerort och Järfälla har redan stängt igen till följd av konkursen, men i butiken på Barkarby handelsplats är öppen för utförsäljning och kunderna strömmade in redan från öppningen.

Vid lunchtid dagen efter är det fullt av folk med kundvagnar fullproppade av leksaker – och många hyllor ekar tomma.

– Det var totalt kaos igår, folk rusade in redan på morgonen. Det blev bra försäljning, kan man säga. De första som kom sprang till Legot, som gått åt mest, säger Ganime Cakici, som jobbar i butiken.

Två av orsakerna som angavs till konkursen var ökad näthandel och att barn leker mindre med leksaker och mer med surfplattor än tidigare, något som Barkarbybon Sagal Mohamed, som är på jakt efter en dockvagn till sin dotter, skriver under på.

– Vi handlar redan mycket leksaker på nätet. Överlag är det väldigt dyrt med leksaker, och barn leker inte på samma sätt i dag som förut. Det är andra lekmönster med mer tv och paddor. Mina barn spelar mycket spel som de lär sig saker av på paddan, säger Sagal Mohamed.

Nadiaa och Mohammed Ali med sonen Adam försöker att handla så mycket som möjligt på rean. "Vi kommer sova här i natt!", säger Mohammed. Foto: Mikael Andersson

"Letar efter allt"

Nadiaa och Mohammed Ali, som också bor i Järfälla, har en kundvagn full av spel och leksaker.

–Vi letar efter allt! Så mycket som möjligt, vi kommer sova här i natt, säger Mohammed och skrattar.

Nadiaa Ali tycker det är synd att leksaksbutikerna kommer att bli färre framöver.

– Min son är bara två, men han började gråta lite när han förstod att affärerna skulle stänga, han frågade 'varför?'. Det finns ju inte så många affärer för barn. Nu får vi börja beställa på nätet, säger hon.

Ulf och Ursula Östman letar leksaker till barnbarnen, och tycker det är synd att fysiska leksaksbutiker nu stänger igen. "Vi handlar alltid leksaker i butik, eftersom vi vill se grejerna innan. Och man vill kunna prata med personalen, så det är synd att de ska stänga", säger Ursula. Foto: Mikael Andersson

Spel poppis

Ulf och Ursula Östman traskar runt med en tom korg, och letar efter prylar åt sina barnbarn. Sjuåringen leker fortfarande med leksaker, medan det är spel för hela slanten för nioåringens del.

– Det är Fifa 19 som gäller, det spelar han hela tiden. Det är inte Lego längre! Vi köpte Titanic i Lego till honom i julklapp, men det fick ju jag bygga, och lång tid tog det, säger Ulf och skrattar.

Vännerna Pegah Ghochogh och Minoo Baghkhani har åkt till Barkarby från Sollentuna för att fynda leksaker. "Min son får bara ha ipaden en timme per dag, om han inte har leksaker på all annan tid blir det kaos", skrattar Pegah. Foto: Mikael Andersson

"Blev jättearg"

Vännerna Pegah Ghochogh och Minoo Baghkhani har åkt från Solletuna för att handla vad som normalt är dyrgripar – just Lego.

– Jag blev jättearg när jag hörde att de skulle stänga. Barn behöver leksaker, inte bara spel. Jag hade hellre sett att en spelaffär stängde igen, säger Pegah Ghochogh.

– Vi köper en del leksaker på nätet, men barn vill välja själva med och kunna gå runt i butiker, säger Minoo Baghkhani.

Stockholm Direkt