Båtpendling. Regionen ser båtpendling som en möjlighet att avlasta trycket på kollektivtrafiken i länet och avsätter nu totalt 210 miljoner kronor på fler och tätare linjer. Foto: Mostphotos

Stor satsning på pendelbåtslinjer i Stockholm

Pendelbåtstrafiken i länet ska byggas ut kraftigt de kommande åren. Det är landstingets vision när de nu satsar totalt 210 miljoner kronor på nya båtlinjer.

  • Publicerad 16:32, 14 nov 2018

Stockholms läns landsting presenterade idag sin budget för 2019. Där ingår bland annat en stor satsning på pendelbåtstrafiken i länet. Totalt avsätts 140 miljoner kronor för två nya pendelbåtslinjer som är tänkta att införas under en tvåårsperiod. Om det förlängs finns ytterligare 70 miljoner att skjuta till.

– Pendelbåtsutbyggnad gör att vi kan ta tillvara på våra vatten som möjlig transportväg och målet är att pricka in samma resesamband sjövägen som på land. Det skulle inte bara gynna dem som kan åka båt till och från jobbet, utan de flesta berörs i och med att det kan avlasta bussar till exempel. Så det här är en jättesatsning, säger Gustav Hemming (C), Tillväxt-, samhällsplanerings- och skärgårdslandstingsråd.

Klart: SL-kortet höjs vid årsskiftet

"Täta avgångar"

Var linjerna är tänka att gå är ännu inte klart. Just nu genomförs en pendelbåtsutredning som väntas presenteras under nästa år. Enligt Gustav Hemming finns det dock flera tänkbara förslag.

Sundbyberg och Ulvsunda in mot City via Essingeöarna, Hornsbergs strand och Alvik är en av linjerna som utreds. Men också sträckan Värmdö-Stockholms stad eller en förlängning av pendelbåtstrafiken i Stora Värtan och Täby för att binda samman det som finns där.

Det finns även linjeförslag till och från utvecklingsområdena vid Tollare och Fisksätra i Nacka.

– Utmaningen i Stockholm är vårt hårt belastade kollektivtrafiknät. Vi behöver hitta vägar som långvarigt fungerar. I det här försöket ska det ges möjlighet till täta avgångar. Vi upplever att ju glesare avgångar, desto fler resenärer faller då bort som behöver flexibilitet i sitt resande, säger Gustav Hemming.