Båtpendling. Regionen ser båtpendling som en möjlighet att avlasta trycket på kollektivtrafiken i länet och avsätter nu totalt 210 miljoner kronor på fler och tätare linjer. Foto: Mostphotos

Stor satsning på pendelbåtslinjer i Stockholm

Pendelbåtstrafiken i länet ska byggas ut kraftigt de kommande åren. Det är landstingets vision när de nu satsar totalt 210 miljoner kronor på nya båtlinjer.

  • Publicerad 16:32, 14 nov 2018

Stockholms läns landsting presenterade idag sin budget för 2019. Där ingår bland annat en stor satsning på pendelbåtstrafiken i länet. Totalt avsätts 140 miljoner kronor för två nya pendelbåtslinjer som är tänkta att införas under en tvåårsperiod. Om det förlängs finns ytterligare 70 miljoner att skjuta till.

– Pendelbåtsutbyggnad gör att vi kan ta tillvara på våra vatten som möjlig transportväg och målet är att pricka in samma resesamband sjövägen som på land. Det skulle inte bara gynna dem som kan åka båt till och från jobbet, utan de flesta berörs i och med att det kan avlasta bussar till exempel. Så det här är en jättesatsning, säger Gustav Hemming (C), Tillväxt-, samhällsplanerings- och skärgårdslandstingsråd.

Klart: SL-kortet höjs vid årsskiftet

"Täta avgångar"

Var linjerna är tänka att gå är ännu inte klart. Just nu genomförs en pendelbåtsutredning som väntas presenteras under nästa år. Enligt Gustav Hemming finns det dock flera tänkbara förslag.

Sundbyberg och Ulvsunda in mot City via Essingeöarna, Hornsbergs strand och Alvik är en av linjerna som utreds. Men också sträckan Värmdö-Stockholms stad eller en förlängning av pendelbåtstrafiken i Stora Värtan och Täby för att binda samman det som finns där.

Det finns även linjeförslag till och från utvecklingsområdena vid Tollare och Fisksätra i Nacka.

– Utmaningen i Stockholm är vårt hårt belastade kollektivtrafiknät. Vi behöver hitta vägar som långvarigt fungerar. I det här försöket ska det ges möjlighet till täta avgångar. Vi upplever att ju glesare avgångar, desto fler resenärer faller då bort som behöver flexibilitet i sitt resande, säger Gustav Hemming.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Värtaverket kan krävas på miljoner

Nyheter Lämnade felaktiga siffror om utsläpp Värtaverket väntas behöva betala flera miljoner kronor i straffavgifter. Anledningen är att fjärrvärmeverket lämnat felaktiga siffror om utsläpp av växthusgaser, skriver Dagens Nyheter.måndag 17/12 16:32

Tellus skänker biljettintäkter till Hammarby

Nyheter "Känns bra att vi kan göra en liten insats för Bajen" För Tellus bandy är den klassiska annandagsbandyn otroligt viktig. När storebror Hammarby står för motståndet rasslar pengarna in från "bortasupportrarna". Men i år har man valt att dela med sig av...måndag 17/12 16:30