Stor sittdemonstration på Centralen mot utvisningar

Nätverket Ung i Sverige har inlett en sittdemonstration på Centralstationen mot att flera tvångsutvisningar till Afghanistan ikväll ska verkställas. Med sig har de packade väskor och skyltar med texten “Ta mig med”. “Vi är beredda på att de ska ta oss också”, säger talespersonen Fatemeh Khavari.

  • Publicerad 19:39, 10 okt 2017

Klockan 17 på tisdagskvällen inledde Ung i Sverige en sittprotest på Centralstationen mot att flera personer ska utvisas till Afghanistan från Migrationsverkets förvar i Göteborg.

Stor protest mot deportationer idag på Centralstationen

På golvet i vänthallen hade liggunderlag lagts ut och flera av demonstranterna bar skyltar med texten “Ta mig med”.

– Vi är här för att det ikväll ska ske en deportation till Afghanistan. Det är 12-17 stycken som ska utvisas och vi protesterar mot det, säger Fatemeh Khavari, talesperson för nätverket Ung i Sverige.

Sittstrejkarna på Mynttorget efter attacken: "Vi reagerade med kärlek"

"Kommer fortsätta tills ingen längre utvisas"

Nätverket har sedan den 6 augusti demonstrerat mot Migrationsverkets utvisningar av asylsökande. Det hela inleddes med en fredlig sittstrejk på Mynttorget i Gamla stan, som efter en attack från en högerextrem grupp, flyttades till Medborgarplatsen. Därefter flyttade demonstrationen till Norra Bantorget och nu har den alltså nått Centralstationen.

– Vi kommer fortsätta tills ingen längre utvisas till Afghanistan. Amnesty säger att skicka människor dit är att skicka människor till död och tortyr. Samtidigt skickar Sverige människor dit. Det är för oss helt orimligt, säger Fatemeh Khavari.

Nu vill demonstranterna på Medborgarplatsen flytta

"Ska åka dit och be om ursäkt"

Hon säger att hon själv ska åka till Afghanistan och har även bjudit med ansvariga politiker och tjänstemän, men än så länge har gensvaret varit dåligt.

– Nej, jag har inte hört något från någon. Men jag är beredd att åka till Afghanistan ändå. Jag ska åka dit och be om ursäkt till de här personerna för det Sverige har gjort mot dem, säger hon.

Planen, enligt henne själv, är att åka redan i veckan.

Ung i Sveriges talesperson Fatameh Khavari (i mitten) planerar att själv åka till Afghanistan. Foto: Clarence Frenker

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.