Pepp finns. ”Intresset för skateboard är stort här, speciellt bland tjejer”, säger Casper Plass (t.v.), från Fryshuset skejtpark, som står för brädor och skejtcoach på Ängen. Här med Ihsan Seker, fritidsledare, och Martin Karlsson, som tillsammans med Mitt127 arrar skejtfest den 6 juli. Foto: Claudio Britos

Stor skejtfest stundar i Bredäng

Den 6 juli blir det skejtkalas i Bredäng. Nybörjare och proffs ska mötas på det som sägs vara Sveriges, och kanske hela världens, längsta och bästa granitkanter.

  • Publicerad 10:46, 25 jun 2018

Det som för vissa ser ut som konstiga betongformationer bredvid parkleken Ängen i Bredäng är rena rama Valhalla för skejtboardåkare.

– Folk kommer hit från Uppsala och Gävle på helgerna bara för att åka på de här kanterna, de är så bra, säger Bredängsbon och skateboardåkaren Martin Karlsson.

Det är han som designade parken som har Sveriges, förmodligen världens, längsta och bästa granitkanter: 30 meter av ”riktig lyckogranit”.

Hård prövning

Den 6 juli ska de utsättas för en hård prövning. Då går Block-lock 127 av stapeln – en skejtfestival för både proffs och nybörjare.

– Vi ville göra något utanför basket- och fotbollsnormen i sommar, något unikt. Eftersom vi kommer ha skejtcoacher och lånebrädor här under 127-festivalen tog vi ett möte med alla inblandade och så klaffade det bara, säger Ihsan Seker, fritidsledare på Fryshuset i Bredäng.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Tävlingen är helt gratis och öppen för både nybörjare och proffs – några av Sveriges bästa åkare är inbjudna att vara med. Klockan 16 börjar kalaset med en nybörjartävling öppen för alla.

– Där vill vi komma bort från vem som kan göra coolast trick. I stället ska jag bygga en hinderbana, som man ska klara på kortast tid. Den ska vara annorlunda – åka under saker, slalom, upp och ner och runt, förklarar Martin Karlsson.

Bredängsbon och skateboardåkaren Martin Karlsson är den som ritat parken i Bredäng. Nu bjuder han in till stor skejtfestival. Foto: Claudio Britos

Det är jättekul att se folk här få upp ögonen för det. De har ingen förprogrammerad bild av hur skejt ”ska” vara. De åker renare och friare – det märks att det kommer från hjärtat

​Sen tar proffsen vid. Men en prispott på 8000 kronor kommer de att mötas i två grenar: blockstress, där flest och bäst trick på kanten vinner. Och så en omgång av longest grind.

– Där handlar det om att glida så långt som möjligt på ett och samma trick. I början kommer vissa delar vara lite sträva, men i takt med att fler kör in kanten kommer de glida längre och längre, det kommer bli så häftigt att se!

Det blir också DJ:s och musik på plats. Och arrangörerna hoppas att Block-lock 127 ska få fler i området pepp på skejt.

– Skateboard vill ju gärna vara coolt och street, men länge har det mest varit vit medelklass som åker. Så det är jättekul att se folk här få upp ögonen för det. De har ingen förprogrammerad bild av hur skejt ”ska” vara. De åker renare och friare – det märks att det kommer från hjärtat, säger Martin Karlsson.

Böljande betong och sköna böjar – så bra är Vårby gårds nya skejtpark

Nya satsningen på tjejer fick fler att våga sig till skejtparken

Bra glid. "Jag minns inte om det är finsk eller portugisisk granit, men det är ingen fuskgranit. Den är fantastisk", säger skateboardåkaren Martin Karlsson. Här Ihsan Seker, fritidsledare. Foto: Claudio Britos

Block-lock 127

Skejtfesten Block-lock 127 händer på Bredängs skejtpark vid parkleken Ängen den 6 juli. Nybörjartävling klockan 16.00 och proffsen tar vid klockan 18.00.

Den som är sugen, men känner att tricken inte sitter kan titta förbi Ängen under vecka 26 och 27. Då är en skejtcoach på plats och skateboards finns för utlåning.

Arrangörer: Fryshuset, Mitt127, Stockholm stad och Byggvesta.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.