Jurymedlem. Simona Ahrnstedt är Sveriges romancedrottning och är med och dömer i vår romancetävling i sommar. Foto: Mikael Andersson

STOR TÄVLING: Skriv din egen romancenovell i sommar

Vad passar bättre än en stor dos romantik och kärlek i sommar? Författa din egen romance­novell och tävla om bokpriser och en chans att få novellen p­ublicerad i tidningen.

  • Publicerad 07:00, 1 jul 2017

Ledighet och författardrömmar? Under semestern ordnar vi på tidningen sen stor novelltävling på temat romance.

Så du som har en romantisk berättelse på lut – vässa pennan och släpp loss fantasin!

Här kan du få koll på hur du bäst författar en romancenovell med hjälp av Sveriges egen romancedrottning – Jakobsbergsbon Simona Ahrnstedt, som också kommer att vara med och välja ut den vinnande novellen.

Hon ligger bakom trilogin ”En enda natt”, "En enda hemlighet" och "En enda risk", och var först ut med att ta romancegenren till Sverige. Men för den oinvigde, vad är då romance och hur gör man för att skriva det?

– Romance handlar om kärlek, romantisk kärlek. Mellan kvinna och man, kvinna och kvinna eller man och man. Åldern spelar ingen roll men det ska handla om vuxna människor, säger Simona Ahrnstedt.

Så tävlar du!

Novellen får vara max 4 000 tecken lång (inkl mellanslag) och ska skrivas inom genren romance. 

Senast den 14 augusti vill vi ha in bidragen. 

Skicka till vasterort@direktpress.se Märk mejlet ”Novelltävling”.

Kom ihåg att skicka med ditt telefonnummer så att vi kan kontakta dig vid eventuell vinst!

Vinnaren publiceras sedan i tidningen och i priset ingår också ett bokpaket med Simona Ahrnstedts böcker ”En enda natt, ”En enda hemlighet” och ”En enda risk”.

Inga olyckliga slut

Hon beskriver romance som långsam intensiv läsning, där man får följa karaktärerna känslomässigt hela vägen: pirret, förälskelsen och motgångarna de stöter på innan de till slut får varandra.

För det är en viktig del i romance – det måste sluta lyckligt, hur brokig och svår vägen än är dit.

– De måste inte gifta sig och få barn, men man ska känna att de här två kommer att kunna leva bra ihop. Det ska inte vara några olyckliga slut, eller öppna slut, säger Simona Ahrnstedt.

Hur gör du när du bygger upp karaktärerna?

– Jag gör ofta väldigt omfattande personbeskrivningar och det skulle jag göra även i en novell. Jag vill känna att jag känner de här personerna. Jag vet vad de jobbar med, hur deras uppväxt har sett ut. Vad de vill ha ut av livet, och vad de tror att de vill ha ut av livet.

Ett till a och o inom romance är motgångarna och konflikten.

– Att folk blir kära är ingen handling i sig. Det gäller att hitta konflikten, vad är det som gör att de inte blir ihop med en gång? Det kan vara svek, olika förutsättningar eller till och med hat som måste överbryggas. Bara författarens fantasi sätter gränser, säger Simona Ahrnstedt.

Järfällas romancedrottning tar in erotiken i finrummet

"Jämställd genre"

Som genrens namn antyder så ska böckerna innehålla romantik och känslor. Något som kan vara svårt. Men Simona Ahrnstedt tipsar om att utgå från sig själv.

– Det handlar om att få till hur det känns när man ser den här personen som man börjar att bli attraherad av. Använd alla sinnen. Tänk på synen, smaken, hörseln, lukten och känseln. De flesta har varit förälskade någon gång, så det gäller att försöka hitta hur det känns, säger hon.

Varför är det så kul att skriva romance?

– Dels för att det är svårt och utmanande, och dels för att det är så kvinnobejakande. Kvinnor våldtas inte och seriemördas inte som underhållning. Romance är böcker där kvinnor får vara starka, men också sköra och sårbara. Och det får sluta väl för dem. För mig är det här en djupt feministisk genre. Det kan ju även handla om två män – det är en modern genre, säger Simona Ahrnstedt och tillägger:

– Men det är inte bara kvinnor som skriver och läser romance, jag har många män som hör av sig om att de läser mina böcker. När den är som bäst så är romance en jämställd genre.

Få Simonas bästa tips när du ska skriva romance i faktarutorna!

Fyra tips när du skriver romancenovell

1. Bestäm huvudpersonerna som det ska handla om. Det ska vara två personer som är rätt för varandra, men som inte blir tillsammans förrän mot slutet av olika anledningar.

2. Hitta konflikten, det som håller isär paret och som gör att de inte omedelbart faller i varandras armar. Tänk utanför boxen och undvik otrohet som konflikt.

3. Eftersom det är romance och det handlar om kärlek så är det trevligt om det finns någon sorts kyss, beröring, närhet eller antydan till närhet. Det är dock inte nödvändigt. Till exempel i Stolthet och fördom som är uberromantisk så rör de inte varandra under hela boken. Men vi vill att de påverkar varandra känslomässigt och fysiskt.

4. Välj en miljö du tycker är spännande. Nutida, historisk, landsbygd eller storstad. Välj det du tycker är roligt att läsa om.

Simonas lästips för inspiration

Simona Ahrnstedts sex romaner: Trilogin ”En enda natt", "En enda hemlighet" och "En enda risk" i modern tid och Slottet Wadenstierna-trilogin som utspelar sig i historisk tid.

Andra svenska romanceförfattare: Samanta Olofsdotter, Sofia Fritzson, Sofia Ymén, Christina Schiller och Heléne Holmström (finns bara som ljudbok).

Diana Gabaldons ”Outlander”

Jane Austens ”Stolthet och fördom”

Författare som Kristan Higgins, Nora Roberts och Sarah Morgan finns också översatta till svenska.

Fler tips? Tillsammans med fyra andra kvinnor, driver Simona instagramkontot @romanceeverafter där det finns ännu fler tips.

Stockholm Direkt