Lyfta. Så här kan det se ut på Vallentuna tyngdlyftningsklubb vid Vallentuna gymnasium. Bilden är tagen på idrottens dag 2016 då Vallentunabon Embla Stendrake testade på tyngdlyftning. Foto: Hege Hellström

Stor tyngdlyftningskamp hålls i Vallentuna

I december arrangeras landskampen i tyngdlyftning – Finnkampen – på Vallentuna gymnasium. Då möts Sverige och Finland för att avgöra vem som lyfter tyngst – och några av de tyngsta vikterna är på 200 kilo.

  • Publicerad 11:29, 27 nov 2019

Lördagen den 14 december kommer några av de starkaste tyngdlyftarna från Sverige och Finland till Vallentuna gymnasium, där årets landskamp i tyngdlyftning – Finnkampen – hålls.

– Finland ville vara i Stockholm så vi har kollat runt med olika föreningar men Vallentuna var de enda i Stockholm som tackade ja, säger Emma Engdahl på Svenska tyngdlyftningsförbundet.

Tävlingen arrangeras av tyngdlyftningsförbundet i samarbete med Vallentuna tyngdlyftningsklubb.

Vallentunatjej reserv

Totalt är det 32 deltagare som ska tävla i olika viktklasser, där de tyngsta vikterna är uppemot 200 kilo. Deltagarna väljs ut av sportchefen på tyngdlyftningsförbundet som bland annat tittar på hur tyngdlyftarna har presterat under året.

– Det är lite blandat med deltagare, några elit, några som är vana vid landskamp och några som inte varit uttagna till landslaget men som håller på och utvecklas, säger Emma Engdahl.

I år är Hanna Jansson, som är tränare Vallentuna tyngdlyftningsklubb, uttagen som reserv, vilket innebär att hon får hoppa in om någon blir sjuk.

Tävlingen drar igång vid 11 på lördagen och det är fri entré för den som vill kolla in matcherna.

Stockholm Direkt