De fem män som åtalas för grov våldtäkt och medhjälp till grov våldtäkt är släppta. Foto: Arkivbilder

Stor uppslutning efter gruppvåldtäkt i Fittja

På tisdag kommer tingsrättens dom där fem män står åtalade för en gruppvåldtäkt i Fittja förra året. Nu organiseras demonstrationer och en insamling till stöd för den våldtagna kvinnan.

  • Publicerad 11:08, 18 dec 2017

Rättegången avslutade i onsdags för två veckor sedan. Två dagar senare kom beskedet: häktningsbesluten för de tre män som åtalats för grov våldtäkt på en 30-årig kvinna hävs av tingsrätten i väntan på dom.

Åklagaren yrkar sex års fängelse för gruppvåldtäkten i Fittja

– Av det kan man i varje fall dra slutsatsen att de inte kommer att dömas för den rubricerade gärningen. Men de kan fortfarande dömas för någon lindrigare gärning, det är inte uteslutet, sa Anders Hirsch, vice chefsåklagare till Expressen om beskedet.

Tre demonstrationer ska hållas

Beslutet har väckt starka reaktioner. Kvinnans målsägarbiträde Elisabeth Massi Fritz säger till Expressen att hon är förbannad och kommer kämpa för sin klient. Och när domen kommer på tisdag planeras demonstrationer på tre platser: i Fittja centrum och Gamla stan i Stockholm och i Malmö.

Här är langarna som åtalas för gruppvåldtäkt

– Vi kräver att våldtäktsmän döms, att straffen skärps och att nämndemän och domare utbildas om sexuellt våld. Det är extremt svårt att fälla våldtäktsmän i Sverige, säger Camilla Lundgren, initiativtagare.

Till demonstrationen på Mynttorget i Gamla stan har över 300 personer svarat att de ska delta, ett 30-tal till demonstrationen i Fittja centrum.

En insamling till stöd för den våldtagna kvinnan har också startats. Pengarna ska gå till att bygga upp kvinnans framtid, enligt initiativtagaren. Pengarna kommer förvaltas av kvinnans målsägarbiträde.

De tre männen har stått åtalade för grov våldtäkt. Åklagaren Markus Hankkio yrkade på sex års fängelse för två av männen, 24 och 21 år. För den tredje mannen, en 19-åring, yrkade han på fyra års fängelse.

Samtliga nekar till brott. De våldtäktsåtalade männen har erkänt att de haft sex med kvinnan, men menar att det var frivilligt i utbyte mot droger.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.