Synliga. Flera vuxna ute på kvällarna ökar tryggheten i staden. Foto: nattvandring.nu

Stor uppslutning under helgens nattvandring

I fredags startade terminens nattvandringar i Frösunda och det var fler än vanligt som dök upp. Arrangören tror att den senaste tidens allvarliga händelser har skapat ett större civilengagemang hos Solnabor.

  • Publicerad 16:17, 9 sep 2020

Om man är uthållig och visar att man finns till om ungdomarna behöver en vuxen så blir det efter ett tag så att man lär känna ungdomarna.

Lördagscrew. Frösundaborna Sibelle Sandelius, Emma Hägg, Helena Forssell, Gustavo Caballero Cervantes, Peter Edholm. Foto: privat

Vanliga helgkvällar brukar tre till fem personer dyka upp för att nattvandra i Frösunda. Men förra helgen när det var dags att dra igång vandringarna för hösten dök många fler än så upp.

– Vi var femton personer på plats. Detta beror säkert på det fruktansvärda våldsdådet på kyrkogården och knivskärningen vid Ulriksdalsskolan, säger Peter Edholm (L), kultur- och fritidskommunalråd i Solna, som engagerat sig i nattvandringen som privatperson.

Han är positiv till att folk engagerar sig mer. Med femton vandrare kunde de dela upp sig i tre grupper och täcka upp stora delar av kommunen.

Positiv inverkan

Fokus för nattvandringen ligger på att skapa kontakt med ungdomarna som rör sig ute på kvällarna.

– Om man är uthållig och visar att man finns till om ungdomarna behöver en vuxen så blir det efter ett tag så att man lär känna ungdomarna. Har man en bra förebyggande verksamhet så förhindrar man att det till exempel brinner i bilar eller stjäls cyklar längre fram. Den positiva effekten kan uppstå flera år senare, menar Peter Edholm.

Nattvandringskoncept

Frösundavandrarna organiserar sig med stöd från stiftelsen nattvandring.nu. De bistår med västar, ficklampor och informationsmaterial.

Men alla områden hade inte lika stor uppslutning i helgen. I Bagartorp fick de inte ihop till något nattvandring alls.

– Det kan bero på att en del som nattvandrat i Bagartorp hade tagit sig till Frösunda denna gång, säger Peter Edholm, som hoppas på att flera ger sig ut i olika delar av staden framöver.

Så här blir du nattvandrare

För att gå med nattvandrandrarna kan du gå med i någon av facebookgrupperna för nattvandrarna i Frösunda, Bagartorp eller Bergshamra.

Det räcker att du är beredd att gå någon enstaka gång.

Du ska vara minst 18 år och helst bo i Solna stad.

Vandringarna brukar starta vid 21-tiden på Frösunda torg och pågå i några timmar beroende på behovet. Vid landskamper kan behovet vara längre.

Visa merVisa mindre