Visionen. Centrumplanerna som presenterades 2015 innehöll tre nya bostadsområden. Stationsområdet som skulle få lite högre byggnader och en "rough känsla". Parkkvarteret vid Farstaterrassen som enligt planerna skulle innehålla stadsvillor och stadskvarteret på p-platsen vid Farstaplan. Foto: COBE Arkitekter

Stora byggplanen för Farsta C lagd på is

Farsta ska bli en tyngdpunkt med 8 000 nya bostäder – det meddelade staden stolt när byggplanerna presenterades. Men flaggskeppet i jätteprojektet: Planerna för Farsta centrum har nu lagts på is.

  • Publicerad 16:20, 6 dec 2017

Jätteprojektet ska dubblera antalet bostäder i stadsdelen fram till 2030 och göra Farsta till en ny tyngdpunkt. De storslagna planerna för Farsta centrum hölls fram som flaggskeppet när planerna presenterades av staden.

De tre stora parkeringarna runt centrum skulle förvandlas till tre nya bostadsområden med olika karaktär och ge plats åt totalt 1 000 nya bostäder.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Sommaren 2015 skickades programförslaget för hela tyngdpunkten ut på samråd och sedan skulle arbetet med detaljplaner börja. Men istället har centrumplanerna lagts på is.

– Det är helt enkelt så att många andra byggplaner redan är påbörjade och vi har känt oss tvungna att prioritera dem. Det handlar dels om en resursprioritering men också om att Farsta måste få växa i rimlig takt, säger Anna-Stina Bokander, som är stadsplanerare på stadsbyggnadskontoret.

För att inte förlora en massa p-platser när det byggs på centrumparkeringarna, har staden diskuterat om det går att gräva ner dem under husen. Också en överdäckning av tunnelbanan har diskuterats. Båda delarna kostsamma projekt.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men Anna-Stina Bokander förnekar att det skulle påverka prioriteringsordningen.

– Nej, det är inte så att vi börjar med enklare planer för att centrum är svårt. Däremot sätter vi inte någon som kan jobba bara en del av sin arbetstid på centrumplanerna eftersom det är ett komplext jobb och kräver mycket resurser och erfarna medarbetare.

Centrumplanerna presenterades som flaggskeppet för Tyngdpunkt Farsta, hur kommer det sig att det inte är högre prioriterat?

– Helt riktigt, så ser vi det också. Det finns alla ambitioner att vi ska påbörja centrumarbetet. Men redan innan Tyngdpunkt Farsta påbörjades fanns planerna vid Drevviken och Magelungens strand genom arbetet med samband Högdalen-Farsta. Sedan kom Telestaden och alternativet att låta hela Teliaområdet stå och vänta är mindre bra för Farsta, säger Anna Stina-Bokander.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Just Telestaden, som ska ge 3 000 nya lägenheter, har ju dock blivit rejält försenat i och med avtalsdiskussioner mellan staden och byggbolagen. Anna-Stina Bokander säger att staden hade höga ambitioner om en snabb process med Telestaden, men att verkligheten "nästan alltid är mer komplex".

Förhoppningen är att arbetet med centrumplanerna ska återupptas någon gång under 2018.

Projekten i Tyngdpunkt Farsta som är igång

Telestaden

Uppemot 3 000 nya lägenheter, två grundskolor, förskolor, service och andra verksamheter i gamla Teliaområdet i Larsboda. Projektet är försenat på grund av avtalsdiskussioner mellan staden och byggbolagen Ikano bostad och Rikshem.

Magelungens strand

Upp till 1 000 bostäder. Detaljplanen ska ut på samråd sommaren 2018.

Nykroppagatan

100-150 lägenheter mellan Magelungens strand och Farsta centrum. Samråd om detaljplanen senare i vinter.

Bjurö

90 lägenheter i form av så kallade Stockholmshus och ett parkeringshus. Detaljplanen klubbad. Byggstart när som helst.

Sunneplan

Drygt 100 nya lägenheter, två förskolor och ett nytt minicentrum. Detaljplanen förväntas godkännas i stadsbyggnadsnämnden i december.

Karlsviks strand

Cirka 700 bostäder och en skola upp till årskurs sex, söder om Hökarängsbadet. Detaljplan ska tas fram nästa år.

Farsta sjukhem

Cirka 700 bostäder, förskolor och lokaler. Överklagat till mark- och miljööverdomstolen.

Kvickentorpsskolan

300 lägenheter i sex punkthus som ska binda ihop Farsta och Hökarängen. Markanvisningstävling pågår. Projektet tas om eftersom det förra förslaget fick för mycket kritik på grund av för stora ingrepp i naturen.

Klockelund

Cirka 480 bostäder, en förskola, lager och parkeringshus mellan Nynäsvägen och Drevviken. Detaljplanen förväntas godkännas i stadsbyggnadsnämnden den 14 december.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Karin Ernlund (C): "Stoppa varje onödig regel för byggande"

Nyheter C-toppen i stor intervju inför Stockholmsvalet Inför valet träffar vi alla förstanamn i partierna som vill vinna makten i Stockholm. Det här är Karin Ernlunds och Centerpartiets främsta mål efter valet.lördag 21/7 9:05

Här är parkerna där du får dricka alkohol

Nyheter LISTA: Se vad som gäller för Stockholms alla parker 2018 I vissa parker i Stockholm är det helt okej att öppna bubblet eller ölen till picknickhänget, i andra råder strikt alkoholförbud. Här ser du vad som gäller för "din" park.fredag 20/7 14:43