Stora Essingen kan få pendelbåt, trafikförvaltningen ska utreda frågan. Åsa Frostfeldt är initiativtagare till uppropet för att få en pendelbåt till ön. Foto: Ylva Bergman/privat

Stora Essingen kan få pendelbåt efter upprop från ö-bor

Ta båten från Stora Essingen till jobbet. Åsa Frostfeldt har startat ett upprop för att få pendelbåt till ön. Förslaget gillas av ledande politiker och nu ska det utredas.

  • Publicerad 07:00, 23 maj 2017

Lilla Essingebor har kunnat ta båten till stan istället för buss och som Vårt Kungsholmen tidigare har skrivit finns idéer på att dra fler pendelbåts-linjer via ön i framtiden när trafiken ska byggas ut.

Här kan Stockholm få nya pendelbåtar

Nu vill även boende på Stora Essingen kunna pendla med båten på SL-kortet.

Ö-bon Åsa Frostfeldt la upp en idé om att uppvakta landstinget i frågan i en Facebook-grupp för boende på ön och fick stort gensvar. I helgen startade hon också ett upprop på Facebook och fick på en dag drygt 110 gillare.

Idén kom efter ett besök i Venedig och de senaste tidens trafikhaverier som snöoväder, avstängd tvärbana och oljeutsläpp på Essingeleden som gjorde det i stort sett omöjligt att ta sig till och från ön enligt Åsa Frostfeldt.

– Jag har åkt ettans buss dagligen sedan 2004 och belastningen har ökat enormt mycket. Folks tålamod med kollektivtrafiken här börjar ta slut, allt fler tar bilen. Och det är inte den utveckling vi eller politikerna vill se, säger hon.

Nya pendelbåten mellan Söder och Kungsholmen – så gick det

Platsen som hon framförallt lyfter fram är nedanför Lärarnas hus och Swedbank på öns norra sida där det finns en brygga idag, vilket även skulle ligga nära anslutning till de stora arbetsplatserna, tvärbanan och busshållplatser.

– Stora Essingen har flera stora arbetsplatser, konferensanläggning och ska planerar att riva kontoren vid Swedbank och bygga 600 bostäder så behovet finns, säger hon.

Så många nya bostäder kan Stora Essingen få istället för banken

Men fler insamlade namn ska det bli. Förutom det digitala uppropet planeras det bland annat att sättas upp namnlistor för folk att skriva på som kanske inte har Facebook. Flera ö-bor har engagerat sig i frågan och planen är att lämna över namnlistorna till politikerna. Åsa har redan haft kontakt med både tjänstemän och några politiker i landstinget och fått positiv respons.

Så bra är Stockholms nya pendelbåt – pendlare om premiärturen

– De vet att medborgarna har stort intresse av att åka båt på SL-kortet. Det känns som att vi lyfter frågan helt rätt i tiden, säger Åsa.

"Välkomnar engagemanget"

Och det bekräftas av Gustav Hemming (C), skärgårdslandstingsråd med ansvar för sjötrafik, som blir glad av uppropet.

– Det visar att pendelbåt är ett trafikslag människor vill se mer av. Det är logiskt att boende på Stora Essingen vill ha pendelbåtstrafik så jag välkomnar engagemanget, säger han.

Och det finns hopp för båt-törstande Storan-bor. Trafikförvaltningen har precis börjat utreda bland annat nya tänkbara pendelbåtslinjer och enligt Hemming ska just läget på Stora Essingens norra sida utredas där. Utredningen ska vara klar i år och ligga till grund för kommande års budget och satsningar.

– Den bryggan är utmärkt som ett tänkbart strategiskt hållplatsläge i Stockholms stad. Stora Essingen har potential för pendelbåtstrafik. Sedan går det i normalfallet ganska snabbt med ettans buss och tvärbanan ska ju flyta på sen. Men med en pendelbåt får man också fler och andra målpunkter, dessutom i vissa lägen snabbare trafik och en avlastning av övriga trafiksystemet. Det är självklart en del som ska utredas.

Politikerna har lyssnat – pendelbåt från Hässelby kan bli verklighet

Nyligen skrev vår systertidning i Hässelby om ett liknande upprop om pendelbåt som lockade hundratals medlemmar som nu också ska utredas.

Hur mycket påverkar liknande namninsamlingar för att få till en pendelbåtslinje?

–  Det är svårt att säga men det är bra att man bildar opinion. Nu är jag en stor entusiast till utbyggd pendelbåtstrafik men det är klart att det finns partier som är väldigt skeptiska till det, som Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna, och då är det en bra signal på att det är det som människor vill ha, säger Gustav Hemming.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här ska burgare kriga mot burritos

Nyheter Jihan Yacoob är trött på ställen som "bara" serverar burgare. Nu tar han sitt amerikanskmexikanska koncept "burgers vs burritos" till Kungsholmen.torsdag 21/6 16:17

Ny gratisfestival på Östermalm

Nyheter ✓Morgonyoga ✓Aw-häng ✓Livespelningar Yoga, musik och föreläsningar. Mötesplatsen "A house" i gamla arkitekturhögskolan ordnade gratis minifestival i veckan som gick och tanken är att den ska bli återkommande.torsdag 21/6 15:58