Nytagna bilder i Snösätra. Foto: Stockholms Naturskyddsförening

Stora mängder farligt avfall dumpas i skogen

Staden kan ha gjort sig skyldig till miljöbrott för att de låter Snösätra industriområde se ut som en soptipp. Det menar Stockholms Naturskyddsförening. Nu ställs krav på sanering.

  • Publicerad 16:21, 4 maj 2018

Förra veckan skickade Naturskyddsföreningen en rapport till stadens miljöförvaltning, ihop med ett gäng nytagna bilder från området som talar för sig själva. Stora högar med skräp och matrester, sprayburkar och bildäck ligger dumpat i naturen i Snösätra industriområde.

– Vi har gjort två platsbesök i Snösätra upplagsområde under mars och april och kunnat konstatera att situationen är ohållbar gällande en massiv dumpning av avfall och miljöfarligt avfall på naturmark, säger Anders Tranberg, ordförande i Stockholms Naturskyddsförening.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Föreningen menar att det rör sig om stora mängder avfall som dumpats olagligt, bland annat tusentals sprayburkar, och att staden kan vara skyldiga till miljöbrott på grund av mängderna.

– Avfallet riskerar att sprida olika gifter i miljön och via diken till den intilliggande Kräpplaån, vilket vi bedömer som väldigt oroande och helt oacceptabelt, säger Anders Tranberg. 

Naturskyddsföreningen kräver att hela Snösätraområdet totalsaneras och att allt som står på platsen rivs och fraktas bort.

Varit problem länge

Nedskräpningen i Snösätra har varit ett problem länge, enligt Fabian Kjessler, enhetschef för mark och värdering på exploateringskontoret, och ansvaret är fördelat på flera olika förvaltningar.

– Vi hanterar bara delar av marken och när vi har fått kännedom om nedskräpning har vi agerat. Bilvrak är lappade för att kunna transporteras bort. Nedskräpning inom arrendetomterna ansvarar arrendatorerna för, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Vilka som dumpar avfall i området kan han inte svara på.

Städning av området pågår för fullt just nu. Samtliga ansvariga förvaltningar har begärt städning, men stora ytor väntar fortfarande på att röjas.

Här massbegravdes folk när koleran lamslog Stockholm

Nyheter Parken i Söderort är fortfarande full av skelett Det var fartyget Mitchell från England som tog koleran till Sverige. På bara några veckor dog tusentals stockholmare. Många begravdes här på Kolerakyrkogården i Söderort.lördag 22/2 8:30

Stark kritik mot stängd fritidsgård i Rågsved

Nyheter "Det är politisk handlingsförlamning" I tre månader har Rågsveds fritidsgård varit stängd, utan en plan för när den kan öppna igen. Nu vill Ulf Walther, (S), att kommunstyrelsen lägger sig i saken.fredag 21/2 16:58