Stora nedskärningar inom LSS

Samtidigt som majoriteten aviserar att de satsar tolv miljoner kronor extra på äldreomsorgen till nästa år, är det märkbart tyst om en annan del av budgeten inom samma nämnd. Vad gäller LSS-boenden är det nämligen stora besparingar på gång.

  • Publicerad 08:15, 15 jul 2017

Det gäller att jobba smart för de pengar man har

– LSS-boendena inom Solom får 17 miljoner mindre i ersättning per år.

Det säger Sanna Tefke, ordförande i fackförbundet Kommunal, sektion Solna/Sollentuna.

Som facklig ordförande representerar hon framför allt personalen, och för dem innebär det här betydande nedskärningar i arbetstid.

Av de ca 120 tillsvidareanställda inom 15 olika enheter drabbas nära 100 av de anställda av sänkta sysselsättningsgrader och alla enheter utom en får neddragen bemanning. I genomsnitt sänks sysselsättningsgraderna för de berörda med ca 14 procent men en del får så stora sänkningar som 31 procent. Det skriver Kommunal i ett pressmeddelande.

Sanna Tefke säger att det här tar hårt på personalen, som tappar i inkomst i samma takt som de tappar i arbetstid.

– För många får det förödande konsekvenser.

Hon säger också att det här så klart även påverkar brukarna, det vill säga de som bor på LSS-boendena.

– Det är ju personalen, Kommunals medarbetare, som innebär deras kvalitet. Jag vet att man till exempel kommer att ta bort överlappningstider. Då hinner personalen inte rapportera över till varandra, vilket är jätteviktigt för kvaliteten.

Neddragningarna har inneburit en lokal tvist mellan fackförbundet och kommunen.

– Vi har uppmanat våra medlemmar att inte skriva på några papper om förändrad sysselsättningsgrad. Samtidigt uppmanar vi anhöriga och boende att protestera till politikerna.

Någon strejk bland medlemmarna är dock inte aktuell. De har kollektivavtal och därmed råder så kallad fredsplikt.

Anna-Lena Johansson (L), ordförande i vård- och omsorgsnämnden, säger att beslutet om besparingarna fattades i nämnden i februari.

– Vi har haft en extern konsult som har tittat på hur våra kostnader för LSS-boenden ser ut i förhållande till jämförbara kommuner. Och vi ligger 33 procent över genomsnittet, högst i Stockholmstrakten.

Utifrån detta har man fattat beslut att sänka ersättningsnivåerna till AB Solom, som driver ett antal LSS-boenden.

– Tidigare år har de gjort ett överskott på LSS, vilket de har använt för att kompensera för andra delar av verksamheten där de gjort ett underskott, hemtjänsten till exempel. Varje år ser vi över ersättningsnivåerna i avtalen, enligt Lagen om valfrihet.

Hon vill betona att mer pengar inte nödvändigtvis betyder bättre kvalitet, och vice versa.

– Det gäller att jobba smart för de pengar man har.

Och hon tror inte att det här kommer att påverka brukarna.

– Nej. Det är AB Soloms ansvar att se till att de följer de avtal vi har. Brukarna kommer att få den hjälp och den omsorg de behöver på sitt boende.

MER Ändrade ersättningsnivåer

De personer som bor på LSS-boenden delas in i fem kategorier utifrån deras funktionsnedsättning - från nivå ett till nivå fem (allvarligast). De flesta ligger på nivå fyra, och bara en person befinner sig på nivå ett.

Så här ser de förändrades ersättningarna ut för de
olika nivåerna:
Nivå 1: från 1 374 till 506 kronor per dygn
Nivå 2: från 1 911 till 1 323 kronor per dygn
Nivå 3: från 2 627 till 2 067 kronor per dygn
Nivå 4: från 3 702 till 3 182 kronor per dygn
Nivå 5: från 5 492 till 4 669 kronor per dygn

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Här kan du fira midsommar i Sollentuna

Nyheter Ska du fira midsommar i Sollentuna? Dessa firanden kan du välja på här och i närliggande kommuner.onsdag 20/6 14:14

Varmvattenbassäng hetare än någonsin

Nyheter Frågan om huruvida Sollentuna ska ha en varmvattenbassäng eller inte har förvandlats till en lokal valfråga. Nu ger sig Kristdemokraterna in i debatten. De vill utreda om en ny rehabbassäng kan...onsdag 20/6 13:40

Döda ytor ska bli levande torg

Nyheter Området runt centrum innehåller flera blåsiga, oanvända och tråkiga ytor. Nu vill kommunen ta tag i Aniaraplatsen, Turebergs torg och Turebergs park.tisdag 19/6 14:37