Försenat. Det finns ingen tidsplan för när inflyttningen kan ske till radhusen och kedjehusen i Hammarbyhöjden. Foto: Arlert Arkitektkontor

Stora problem för lyxhusen i Hammarbyhöjden

Bygget av de påkostade radhusen och kedjehusen i Hammarbyhöjden har stött på rejäla problem. Fuktskador i de nybyggda radhusen har gjort att delar av dem måste göras om. Inflyttningen försenas rejält och bygget av kedjehusen har pausats.

  • Publicerad 15:48, 7 mar 2018

Det var i slutet av augusti 2017 som vi skrev om den tröga försäljningen av de maxade radhusen och kedjehusen, ett bygge i grönområdet i backen mellan Sparrmansvägen och Thunbergsgatan som klubbades igenom av staden redan 2012.

Trots att radhusen var så gott som färdigbyggda och planen var att inflyttning skulle ske i november, var alla radhus inte sålda i augusti.

Och det ser inte bättre ut nu. Två av radhusen är fortfarande till salu och inget av kedjehusen har sålts.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Dessutom har byggföretaget Småa stött på stora problem som gjort att hela byggprojektet försenats.

– Vi har genom våra egenkontroller upptäckt att några underentreprenörer inte levererat enligt avtal. Det handlar bland annat om fukt i betongkonstruktioner i radhusen och att stödmurar som satts upp för att fånga upp marktrycket i terrängen på platsen inte placerats inom tomtgränsen, säger Karl Frisell, ansvarig projektchef på Småa.

Det gör att de måste ta till omfattande åtgärder för alla radhus, vissa ytskikt måste tas bort och en kontrollerad uttorkning måste göras, säger Karl Frisell.

Stödmurarna som hamnat fel har tagits bort och nya ska uppföras på rätt ställe, något som påverkar tomten till hälften av radhusen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

När de som köpt radhus kan flytta in är inte klart ännu. Under tiden erbjuds de ett annat boende av Småa. Karl Frisell kan inte heller säga när den andra etappen av området, kedjehusen, är klar. Det bygget har nu tills vidare pausats.

– Nu hanterar vi radhusen och har fullt fokus på dem, vi gör en gedigen arbetsinsats där. Vi har mycket folk som jobbar febrilt med att ta fram en åtgärdsplan och en tidsplan.

Trots att byggprojektet stött på rejäla problem och försenats är Karl Frisell dock inte orolig för att husen inte ska bli sålda.

– Hela branschen känner ju till att det finns en tröghet. Vi har fullt fokus på att leverera de hus vi avtalat om till kunder och kommunen och jag tycker att vi ligger i fas med försäljningen av etapp ett.

Radhus och kedjehus i Hammarbyhöjden

Elva radhus och sex kedjehus, mellan 159-220 kvadratmeter stora i backen mellan Sparrmansvägen och Thunbergsgatan i Hammarbyhöjden.

Beräknad inflytt var först 2015, men projektet har försenats. Inlytt i radhusen var beräknat till november 2017 men nu finns inget datum för när varken radhusen eller kedjehusen är klara.

Hittills har nio av radhusen sålts och inget av kedjehusen. De radhus som sålts har landat på mellan 9,5 och 13,3 miljoner kronor.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nytt upprop: Gör kulturhus av rivningskåken

Nyheter Björkhagenbor går samman för att stoppa rivning Vad är viktigast: bostäder eller kultur? I Björkhagen har planerna på att riva en gammal tegelkåk till förmån för hyresrätter, fått folk att vakna till liv i kvarteret. De vill skapa ett nytt hjärta...torsdag 21/6 13:20

Tack för alla tips, kära Fruängsbor!

Nyheter Öppen redaktion: Lokalpolitik, blommor och kafé på önskelistan Ett kafé där äldre kan träffas, fler evenemangstips och mer lokalpolitik. Det var några av önskemålen när vi mötte läsare i Fruängen i fredags.onsdag 20/6 16:48