Så här såg det ut på Björkebys återvinningsstation förra veckan. Foto: Mikael Andersson

Stora problem med skräpdumpning i Skälby

Överfulla återvinningsstationer, omringade av högar av skräp som dumpats på marken. Känns det igen? På Björkebys återvinningsstation i Skälby vittnar bilder från den senaste tiden om stora problem.

  • Publicerad 11:56, 8 jan 2018

Du har säkert sett dem i sociala medier tillsammans med en upprörd kommentar. Bilderna på överfulla återvinningsstationer där skräp har dumpats i stora drivor på marken. Till oss på redaktionen har bilderna kommit från Skälby, Råcksta, och Spånga för att bara nämna några platser.

Björkebys återvinningsstation i Skälby har svämmat över de senaste veckorna, och inte bara av vanliga hushållssopor – utan av alltifrån stora möbler till en kyl. Men enligt Annika Ahlberg, regionschef på förpacknings- och tidningsinsamlingen, Fti, som ansvarar för Järfällas återvinningsstationer, är problemet tillfälligt.

– Det har varit hyfsat lugnt där ändå. Men förra veckan var någon där och dumpade möbler och grovavfall från ett lastbilsflak, säger Annika Ahlberg.

Under jul- och nyårsveckorna har de fyra behållarna för pappersförpackningar tömts dagligen för att möta trycket, mot fyra gånger i veckan som i vanliga fall. Men de som kommer med sin återvinning och ändå möts av en överfull återvinningsstation, vilket har varit fallet i Björkeby det senaste, rekommenderar Annika Ahlberg att kontakta Fti.

– Antingen ringer man eller går in på vår hemsida. På hemsidan kan man också få information om när vi tömmer och städar på stationerna, säger hon.

Foto: Mikael Andersson

Foto: Mikael Andersson

Återvinningsstation har stängt

Förra våren stängde återvinningsstationen vid Kvarnvallen på grund av omfattande problem med illegal dumpning, som då pågått i ett år. Innan stängningen satt personal från Fti och vaktade stationen nattetid för att undersöka vilka dumparna var.

Jätteproblem med illegal dumpning – nu stänger Kvarnvallens sopstation

Men i Björkeby hoppas Fti att situationen som varit i mellandagarna uppstått som en engångshändelse.

– Men vi kommer att följa upp och se hur det går, säger Annika Ahlberg.

Behövs fler återvinningsstationer

I Järfälla får Fti vara en remissinstans inför nybyggnadsprojekt för att kunna ta ställning till hur återvinningsbehovet kommer se ut med nya bostäder som tillkommer, något som enligt Annika Ahlberg fungerar bra. Trots det räcker inte återvinningsstationerna till.

– Det behövs fler stationer i Järfälla, det är en intern diskussion hos oss. Det är en annan typ av tömningssystem i Järfälla än i Stockholm. I Järfälla töms återvinningen med frontlastade fordon vilket tar större plats än bottentömmande behållare som vi har i Stockholm. Det är svårare att hitta ytor som funkar, säger Annika Ahlberg.

Ingen plats för soporna i ett växande Stockholm

Claes Thunblad (S), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla är också ordförande i Avfall Sverige, kommunernas branschorganisation för avfallshantering. Han är missnöjd med hur återvinningsstationerna fungerar – och vill att kommunerna ska ta över ansvaret.

–Ansvaret för återvinningsstationerna ligger på producenten Fti, men det är ett krångligt och underfinansierat system, som bygger på att Järfällaborna ska göra mycket av jobbet själva. Avfall Sveriges mål är att kommunerna ska ta över all avfallshantering, säger Claes Thunblad.

Vad gör du med ditt skräp om det är fullt på återvinningsstationen?

Foto: Mikael Andersson

Tommy Ahlström, 55, Hässelby. Åkt till Skälby för att återvinna.

– Jag kastar det inte på marken i alla fall. Det här är tredje stället vi är på idag, det har varit fullt på de andra ställena. Här fick vi ner glaset i alla fall, men vi får åka någon annanstans med pappret.

Foto: Mikael Andersson

Hans Rosén, 65, Hässelby Villastad

– Då tar jag tillbaka det, som jag får göra med mina glasflaskor nu. Men om någon ställt sin kartong på marken och börjat fylla kartonger i den, då händer det kanske att man stoppar ner sina kartonger där. Men jag har sagt till folk ibland också, när de stått och skyfflat ner skräp på fel ställen och så.

Foto: Mikael Andersson

Niclas Jernström, 52, med sonen Felix Jernström, 18, Norra Ängby

– Vi åker till ett annat ställe och slänger. Man lämnar det inte såhär, jag tycker det är pinsamt att se. Vi får åka till Åkeshov och slänga resten.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här byggs det flest hyresrätter i länet

Bostad ✓Hela listan – kommun för kommun ✓De bygger inga alls Närmare 9 000 bostäder har planerad byggstart i Stockholms län i år. Men det råder stora skillnader mellan kommunerna hur mycket som blir hyresrätter respektive bostadsrätter, visar en ny rapport. I...onsdag 20/6 6:50

Söderhöjdens nya musikhopp: "Vill vara en röst för tjejer från orten"

Nyheter 20-åriga Arineh Karimi satsar allt på musiken Sedan fem års ålder har Arineh Karimi från Söderhöjden sjungit. Nu spelar hon in låtar i Nox studios i hemkvarteren och satsar på musiken på heltid.tisdag 19/6 16:48