Avstängd. Bergslagsvägen spärrades av under lördagen då det inte gick att komma fram på grund av vattnet från huvudledningen. Foto: Alexander Kuronen

Stora skador efter vattenläcka i Blackeberg

Helgens vattenläcka vid Bergslagsvägen genererade skador på både villor och väg. Enligt Stockholm vatten och avfall är det mycket ovanligt att en huvudledning brister, men säger att det går det att söka ersättning hos dem om man har drabbats.

  • Publicerad 17:03, 7 jan 2020

Det var vid halv nio-tiden på lördagsmorgonen som korsningen Bergslagsvägen/Bällstavägen fylldes med enorma vattenmassor. En av Stockholm vatten och avfalls huvudledningar hade spruckit, och litervis med vatten flödade ut på gatorna.

Enligt Petra Holgersson, pressansvarig på Stockholm vatten och avfall, rör det sig om naturliga orsaker till att ledningen sprack.

– Det är många olika faktorer som spelar in, men en är att marken rör på sig. Det blir varmt och kallt om vartannat, och då flyttar marken på sig. Ibland brister en ledning, och just den här var en huvudledning, vilket skapar ett enormt tryck, säger Petra Holgersson.

Enligt henne sker det en läcka nästan varje dag i deras ledningar, men så stora som i lördags är väldigt ovanligt.

Går att söka ersättning

Än så länge finns ingen statistik på hur många liter det rörde sig om, men ungefär 20 villor i området ska ha blivit översvämmade. Själva läckan kunde lokaliseras efter några timmar, och vid 11.30-tiden stängdes vattnet av. Räddningstjänsten kallades in för att hjälpa till att pumpa ut vattnet ur berörda villor, men skadorna är stora.

– Nu får alla ta kontakt med sina försäkringsbolag. Men självklart har även vi ett ansvar. Man kan gå in på vår webb och fylla i ett formulär där man kan ansöka om ersättning, sedan hanterar vi dem efter det, säger Petra Holgersson.

På tisdagen hade vattnet runnit bort, men Bergslagsvägen, länsväg 275, behöver asfalteras om, något som ska vara klart på onsdagen.

– Ikväll klockan 22 börjar vi asfaltera, och det ska vara klart imorgon bitti. Klockan 06.00 har vi beställt sopning, och sedan är det klart, säger Petra Holgersson.

Vad gör ni för att förebygga att det händer igen?

– Vi har systematiska läcksökare som lyssnar på ledningar, märker upp områden med mycket skador, och använder även AI i våra beräkningar var det kan finnas skador. Så det är ett omfattande förebyggande arbete.

Fixas. Under veckans första dagar har fordon fått samsas om utrymmet på Bergslagsvägen, som ska vara hel och ren igen under onsdagen. Foto: Alexander Kuronen