Skillnader. I en rapport från Hyresgästföreningen har Sollentunahems fastigheter jämförts med privatägda. Foto: Anna Wettergård

Stora skillnader mellan hyresvärdar på Malmvägen

Hyresgästföreningen släppte nyligen en rapport där de jämfört privatägda hyresfastigheter med kommunala på Malmvägen. Enligt rapporten finns det stora skillnader i fråga om service, underhåll och priser.

  • Publicerad 11:54, 15 nov 2019

Lägenheterna på Malmvägen som 2009 såldes till Wallenstam, numera ägda av Vonovia (tidigare ägdes de av Hembla), är dyrare och fastigheternas underhåll är sämre – än likartade fastigheter i Sollentunahems bestånd. Det visar en ny rapport från Hyresgästföreningen, vilket Svt var först att rapportera om.

Under hösten kommer utförsäljningen av 500 lägenheter i Rotebro påbörjas. Rapporten har släppts inför det. Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen, kommenterar rapporten:

– Tittar man på en sådan grundläggande sak som ventilation, som enligt lag ska kontrolleras vart sjätte år genom en besiktning, så saknas det uppgifter om Hembla överhuvudtaget har genomfört det. Samtidigt har Sollentunahem tydliga rutiner kring det.

Dyrare lägenheter och sämre underhåll

”Allmänna utrymmen är överlag nedsmutsade och trasiga, med hål i väggar, färg som flagar och byggnadsdelar som saknas” står det i rapporten där man även jämför enskilda lägenheter och prisskillnader i hyror.

– Vi har jämfört två lika stora lägenheter samt tittat på renoverade lägenheter hos båda hyresvärdarna, säger Bengt Öhman och fortsätter:

– Skillnaden i pris är 1810 kronor, för en tvårummare, per månad. Om vi tar hänsyn till att renoveringen skiljer sig så är ändå hyresskillnaden drygt 1000 kronor i månaden, för en tvårummare. Hyr man en större lägenhet blir skillnaden större.

Hyresgästföreningen skriver även i sin rapport att antal anmälda ärenden skiljer sig. Tre gånger så många anmälningar har gjorts av Hemblas hyresgäster – jämfört med Sollentunahems hyresgäster.

– På punkt, till punkt, till punkt… tittar man på lekplatser, portar eller entréer, ser till öppettider, lokalt kontor… allt är till Hemblas nackdel.

Anmäls till kommunen

Förra månaden anmälde Hyresgästföreningen Hembla till kommunen av på grund av säkerhetsbrister på lekplatsen, vid Traktören 5 och 15, och för avsaknad av rutiner kring ventilationskontroller.

Bengt Öhman säger att det inte finns planer på fler jämförelser i Sollentuna.

Ett nytt bolag har köpt stora delar av Hembla. Kan den här frågan förändras?

– Det är i princip samma skrot och korn som den tidigare ägaren. Vi ser inte att det kommer ske några förändringar, säger Bengt Öhman.

SollentunaDirekt har sökt Hembla för en kommentar.

Den privatägda fastigheten Traktören 5 har jämförts med Sollentunahems lägenheter på Traktören 6 till 10 och 13. Foto: Pauline Cederblad

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

GUIDE: Här hittar du badplatserna i Norrort

Nyheter ✔Vattenkvalitet ✔Faciliteter ✔Parkering Saknar du playan nu när det rekommenderas att resa mindre? Misströsta inte, det finns gott om badmöjligheter på hemmaplan också. Här listar vi stränderna i Norrort.fredag 3/7 13:15

Byggstart för nya mässområdet nästa år

Nyheter "Efter många års planering kan vi nu äntligen sätta spaden i jorden" Den omstridda detaljplanen för gamla mässområdet har nu vunnit laga kraft. Exploatering av området väntas påbörjas under 2021.fredag 3/7 11:31

Bibblan tipsar: Sollentunaförfattare till sommarens läsning

Nyheter "Det är bra att passa på under sommaren" Bibliotekarien Ofelia Graah-Hagelbäck tipsar om böcker skrivna av Sollentunabor som passar bra i hängmattan under sommaren.onsdag 1/7 11:30
Stockholm Direkt