Vad passar dig? Mälaröarna har generellt god mobiltäckning, men skillnaderna mellan mobiloperatörerna är stora. Nu kan du kolla hur det ser ut där du bor. Foto: Mostphotos

Stora skillnader mellan operatörernas täckning

Ekerö har god mobiltäckning visar en kartläggning av flera av länets ytterkommuner. Men det finns stora skillnader mellan de olika operatörerna.

  • Publicerad 09:29, 29 jan 2019

Om en operatör inte finns i mitt område väljer jag en annan.

Länsstyrelsen har i snart två år kartlagt mobiltäckningen i 4G-nätet i Stockholms skärgård. Förra året utökades mätområdet till Södertälje, Nykvarn och Ekerö. För Ekerös del har kommunen gjort merparten av mätningarna, både med hjälp av sopbilar och till fots.

Och det ser mycket bra ut, enligt Claes Palmgren, regional bredbandskoordinator på Region Stockholm (tidigare landstinget) som vid årsskiftet tog över bredbandssamordningsuppdraget från länsstyrelsen.

– Jag är positivt överraskad. Ekerö är en landsbygdskommun, men det är också ganska avgränsade ytor. Fiberutbyggnaden har gått snabbt och har nu nått hela kommunen, från Lovö till Adelsö och norra Färingsö. Till skillnad från för några år sedan finns nu bättre förutsättningar för att ansluta nya master, säger Claes Palmgren.

Närheten till Stockholm, vilken betydelse har den?

– Den underlättar, men framförallt för att det finns många möjliga kunder.

På sajten Täckningskollen går det nu att se ett detaljerat resultat av kartläggningen. Färgade punkter visar om just din operatör har bra eller dålig täckning i ditt område. Överlag är det många gröna punkter på Ekerökartan, vilket innebär god signalstyrka. Södra Färingsö och norra Lovö är svaga områden.

Bättre med tätare byggen

Men skillnaderna mellan de fyra mobiloperatörerna Telia, Tele2, Telenor och Tre är också stora i kartläggningen. Telia och Telenor har tillsammans bäst täckning, medan Tre har sämst.

– Signaler färdas långt över öppna ytor som vatten varför vi har valt att bygga tätare för att få så bra mobiltäckning som möjligt. Det gör att boende i Ekerö kommun får bra täckning, säger Andres Suazo, nätexpert på Telenor.

Tre, som har kommunens sämsta mobiltäckning, lovar bättring.

– Vi genomför just nu vår största nätsatsning sedan Tre grundades och 4G-täckningen i Ekerö kommun kommer att stärkas under året. Sju nya basstationer kommer att byggas under 2019 och ytterligare två basstationer är planerade för 2020, säger Joanna Röckner Lindgren, pressansvarig på Tre.

Vill inte recensera

Bredbandskoordinatorn Claes Palmgren är helst försiktig med att recensera de enskilda operatörerna.

– Alla fyra operatörerna bidrar gemensamt till att vi får en bra mobiltäckning i hela länet. För vår del är det viktigt att kunna få en helhetsbild. Samtidigt vill vi kunna ge en bild av hur det ser ut för just din operatör, som konsumentvägledning, säger han.

Kan man kräva av en operatör att ha bättre täckning?

– Som enskild är det svårt att kräva att en operatör ska finnas just här eller där, men du kan rösta med plånboken. Om en operatör inte finns i mitt område väljer jag en annan, säger Claes Palmgren.

Kolla hur det ser ut där du bor

Gå in på Täckningskollen.se. Här kan du zooma in på detaljnivå för att se hur mobiltäckningen är där du bor.

De färgade punkterna visar om signalstyrkan är bra eller dålig för de fyra operatörerna Tele2, Telenor, Telia och Tre.

Mätdatan samlades in med en Samsung Galaxy A3 under 2017 och 2018.

Ekeröbo dömd till flerårigt fängelsestraff för knarkbrott

Nyheter Tre och ett halvt år i fängelse. Det blir straffet för en 22-årig Ekeröbo som hanterade stora mängder cannabis i en lägenhet på Stora Essingen.söndag 18/8 6:15