Ritningen på det som kommer byggas under Hammarbybacken – bland annat med nya vattenbassänger där avloppsvattnet renas. Foto: Stockholm vatten och avfall

Stora sprängningar i Hammarbybacken

Nu byggs reningsverket i Henriksdal om och det kommer att märkas. Bland annat ska man borra och spränga sig in i berget under Hammarbybacken – som delvis stängs av.

  • Publicerad 21:00, 5 dec 2018

I januari nästa år kommer Stockholm vatten och avfall bygga om Sickla-anläggningen vid Hammarbybacken. Anläggningen är en del av Henriksdals reningsverk som renar vårt avloppsvatten och som nu genomgår en ordentlig ombyggnation och får ny, modern reningsteknik.

Anledningen är att reningsverken som finns i Bromma och Henriksdal är överbelastade idag och ska göras miljövänligare.

För att bygga ut reningsverket behöver byggarbetarna bland annat borra och spränga sig in i berget vid Hammarbybacken, vilket till viss del berör skidbacken och boende i Hammarbyhöjden och Hammarby Sjöstad.

– Det kommer låta rätt rejält över Hammarby Sjöstad. Vi tror inte att vi kommer behöva evakuera några där men vi har beredskap för det, säger chefen för projektet Stefan Rosengren.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Han berättar vidare att det är främst när de spränger sig in i berget som det kommer att störa omgivningen, vilket tar cirka en månad. När de väl är inne sen kommer ljudet dämpas av berget.

– Våra prognoser är att det inte kommer störa de boende särskilt mycket, säger kommunikatören för projektet Susanne Forsberg.

Skidbacken kommer kunna användas men första året stänger de av en del av backen – Hemsedalsbacken. Den är avstängd redan nu och kommer vara det i ungefär ett år.

Vad tycker Skistar om det här?

– Vi har ett tätt samarbete med Skistar och idrottsförvaltningen. Vi jobbar tillsammans så att det ska bli så bra som möjligt för alla, säger Susanne Forsberg.

Också ett litet ventilationstorn som påminner om en skorsten kommer placeras på Hammarbybacken – om än en aning dolt i en träddunge öster om barnbacken.

Det som kommer synas ovan mark är nya gula flashiga hus på det befintliga området där de blåa husen står idag. Något annat som kommer märkas är transporter som kör förbi med sprängmassor.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I Hammarbyberget kommer bland annat vattenbassänger för grovrengöring och försedimentering placeras.

Bergssprängningarna i sin helhet kommer pågå i cirka tre år men hela Sickla-anläggningen beräknas vara klar år 2026.

Den nya, moderna tekniken som ska installeras i vattenbassängerna – dock bara i Henriksdal – kallas membranteknik och kommer kunna rena vattnet bättre vilket betyder att det släpps ut mindre kväve i Östersjön, 40 procent mindre räknar de med på sikt.

Grannar förlorar strid om avloppstunnel

Så här kommer reningsverkets byggnader vid Hammarbybacken se ut när de är klara. Foto: Stockholm vatten och avfall