Olagligt. På Blackensvägen vid parken Pälsängen avbröts tappningen av tre lönnar. Någon hade borrat hål i träden och dragit slangar mellan träden och 20-liters dunkar. Foto: Stockholms stad

Stora träd tjuvtappas på sav i Älvsjö

Någon har försökt tappa tolv träd i Älvsjö på sav. Dunkar med slangar som fäst i träden har upptäckts på tre olika platser. Tjuvtappnignen har polisanmälts.

  • Publicerad 20:16, 5 mar 2020

Det första tipset om att vita plastdunkarna med slangarna som fästs vid träd kom från Kryddlandsvägen. I närheten av Långbro gård hade någon eller några försökt tappa askar på sav. Tappningen upptäcktes förra fredagen och avbröts av stadsdelen.

Under helgen var det dags för två nya fall. Nu hittades dunkar som kopplats till träd på Räfsestigen och Blackensvägen. Här var det sammanlagt nio lönnar som någon gett sig på.

– De har borrat hål in i trädens stammar. Sen har de applicerat en pip, som är gjord för avtappning, fäst den vid en slang och dragit ner den till en dunk. Att tappa sav är inte svårare än så. Det har skett i ganska stor skala men geografiskt nära varandra, säger parkintendent Michael Parman på Älvsjös stadsdelsförvaltning.

Träden kommer troligen överleva

Händelserna har polisanmälts som skadegörelse.

– Träden är ju värdefulla. Många av dem var parkträd som var välvuxna. Skulle man köpa ett nytt stort parkträd kostar det flera hundratusen. Det är väldigt tråkigt att man går lös på stadsträden så här, säger Michael Parman.

En arborist har undersökt de träd som nu har angripits och bedömt att de troligen kommer att överleva. Varför någon har velat komma åt saven kan inte Michael Parman svara på.

– I Kanada finns det ju en marknad för lönnsav och i Sverige har man historiskt ägnat sig åt att tappa björk på sav. Björksaven kan man dricka har jag hört, säger han.

Tidigare fall av skadegörelse på stadens träd har ofta handlat om att någon velat förbättra sin utsikt och sågat ner träd eller förgiftat dem.

Nytt trädmord – kriminell avverkning på Stora Essingen

Några andra fall av illegal tappning av träd känner Michael Parman inte till.

– Det är inte kul om det är blir ett mönster som upprepas, då kan det bli problem, säger han.