Mali Ishtwei vid kuben som han byggt tillsammans med sin bror. Foto: Sacharias Källdén

Storbråk om Stureplanskuben

Den svårdefinierade kuben på Stureplans ledskärmar är släckta sedan drygt två månader tillbaka. Och inuti ekar den tom. Varför? Jo, staden och entreprenörerna bakom är oense om vad den egentligen är.

  • Publicerad 16:59, 3 okt 2017

En digital "reklamvitrin" som dessutom är en trafikfara eller en interaktiv kiosk där småföretagare och konstnärer får chansen att under en vecka visa upp sig på Stureplan? Det finns två vitt skilda bilder av Stureplanskuben, eller "The Pavilion" som den egentligen heter. I maj i år invigdes den och ersatte den grillkiosk som tidigare huserat vid Birger Jarlsgatan.

Ingen kiosk, tycker staden

En bit in på sommaren fungerade den som reklampelare men även som pop up-butik för allt ifrån lokala konstnärer och mindre företag till giganten Coca Cola. Men sedan tog det stopp. Något tillstånd från myndigheterna blev det aldrig utan staden avböjde Stureplanskubens ansökan om att använda offentlig plats, trots att bygglov fanns och verksamheten var igång.

I avslaget konstaterar staden att kuben är en "digital reklamvitrin" och inte den kiosk som man gett bygglov till.

– Det de har ansökt om är att upplåta en kiosk men sedan har de placerat ledskärmar på tre av fyra väggar vilket riskerar att distrahera trafikanterna. Det är inte lämpligt. De har helt enkelt sökt för en sak och sedan placerat ut någonting annat, säger Erik Söderberg, presstalesperson på Trafikkontoret.

Staden vädjar till krogar: Ta bort uteserveringarna

Juicebröder ligger bakom

Bakom den stoppade kuben står bröderna Mali och Ihab Ishtwei som från början gjort sig ett namn som entreprenörer i juice-branschen. De anser stadens definition av kiosk är för snäv, och att den dessutom inte alls är trafikfarlig.

– I Sverige tycker man att en kiosk måste sälja korv. Men så är det inte utomlands. Vi har gjort en investering i någonting unikt, och ge företagare och andra chansen att synas. Då kan man inte först låta oss bygga och sedan ändra sig, det är inte schysst. Jag hoppas att staden förstår att det handlar om ett missförstånd, säger Mali Ishtwei som tillsammans med sin bror nu har lämnat in en ny ansökan till staden där man försöker förklara tydligare vad det är man vill göra med kuben.

– Det är inte en ren reklamplats utan så mycket mer. En butik och ett galleri, till exempel. Det är en plats för kreativitet i det offentliga utrymmet, säger Mali Ishtwei.

Stureplanskuben när den var tänd och igång i våras. Foto: The Pavilion

Utöver den nya ansökan så har bröderna beställt en extern utredning från VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut gällande trafikfaran. I den menar en forskare att kuben inte bidrar till en ökad fara för biltrafikanter på Stureplan.

– Jag kan inte kommentera vad VTI kommit fram till. Vi har haft en dialog med personerna bakom kuben om var det brister, säger Erik Söderberg.

Oppositionspartiet vill ändra reglerna

Centerpartiets vice ordförande i Stockholm stad Jonas Naddebo tycker att situationen är tråkig.

– Det är synd att man inte väljer att välkomna sådana här initiativ som vill göra staden trevligare. Istället för att att hjälpa och ha entreprenörerna i fokus så lägger staden krut på olika sorters tillstånd och byråkrati. Då skjuter man sig i foten, säger han.

Inget beslut idag – Stureplan bordläggs

I en ny motion vill Centerpartiet utreda om Stockholms stad skulle kunna införa en 60-dagars regel där staden skulle tvingas godkänna ansökningar om man inte svarat inom 60 dagar.

– En sådan regel skulle undvika bland annat det här exemplet, menar Jonas Naddebo.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nytt t-banekaos börjar i dag

Nyheter Ytterligare sträcka stängs på gröna linjen I dag inleds arbetet med att rusta gröna linjens t-banespår på Söderströmsbron. Det innebär att sträckan kommer att vara avstängd i båda riktningar under de två veckor arbetet pågår och att samtliga...måndag 16/7 7:10