Storbranden vid Stureplan: “Det kommer att rasa”

Släckningsarbetet av det brinnande huset på Jakobsbergsgatan väntas pågå hela dagen. Enligt räddningstjänsten rasar just nu svåra konstruktionsbränder i byggnaden och bedömningen är att huset kan komma att rasa.

  • Publicerad 11:11, 7 nov 2017

Brandkåren har kämpat med över 50 man sedan branden på Jakobsbergsgatan bröt ut vid 05-tiden i morse. Ett stort område är avspärrat och släckningsarbetet pågick vid 11-tiden fortfarande för fullt.

"Vi har inte branden under kontroll"

– Vi håller på för fulla muggar. Konstruktionsbränder och viss rasrisk gör det svårt för oss att komma åt så vi kommer att hålla på hela dagen. Men prognosen är inte säker. Allt beror på hur vi kommer åt eftersom vi måste vara försiktiga med tanke på den rasrisk som föreligger, säger Lars Lindberg, ledningsbefäl vid Storstockholms brandförsvar.

"Det kommer att rasa"

Hur stor rasrisken har räddningstjänsten ännu inga säkra uppgifter om. Men det finns en plan för hur området ska säkras ytterligare om det skulle bli aktuellt. Bland annat förs en  ständig dialog med polisen.

Så påverkas busstrafiken av storbranden

– Det är svårt att göra en jättekorrekt bedömning. Men fasaden är hårt brandbelastad och där är man orolig för att det kommer att hända någonting. Det har inte hänt något ännu men vi har tagit höjd för att det kommer att rasa, säger säger Lars Lindberg.

– Märker man att det här skulle öka och vi inte får kontroll måste vi utrymma fastigheter. Men vi har en diskussion med polisen om hur och när man ska göra detta.

BILDEXTRA: Storbranden vid Stureplan

Rasrisk. Den övertända huset på Jakobsbergshuset är på väg att rasa. Foto: Sacharias Källdén

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.