Stänger. Urban Outfitters lämnar lokalerna på Biblioteksgatan den 26 december. Foto: Emelie Nyman

Storflytt av butiker från Biblioteksgatan

Flera butiker stänger i Bibliotekstan vid årsskiftet. Vad som flyttar in härnäst är delvis en hemlighet. Men klart är att det blir italienska smaker i Röda Kvarns gamla lokaler.

  • Publicerad 16:27, 22 dec 2016

Mitt i mellandagsrean flyttar tre butiker ut från Bibliotekstan: Urban Outfitters och Diesel som ligger på Biblioteksgatan, och Solo som finns på Norrmalmstorg.

Att Solo stänger beror på att hela varumärket upphör och slår igen samtliga sina butiker i landet. Butikernas hyreskontrakt i övrigt vill fastighetsägaren Hufvudstaden inte kommentera.

LÄS ÄVEN Premiär för Stockholms egen jullåt när julbelysningen tänds

Vad som som kommer att hända i Solos och Diesels lokaler eller hur länge de kommer att stå tomma vill Hufvudstaden heller inte säga i nuläget.

– Men självklart kommer det vara något som stärker Bibliotekstan som område, säger Emanuel Westin, chef affärsutveckling butik Stockholm, i ett mejl.

Klart är i alla fall att det italienska matvaruhuset Eataly ska flytta in i Urban Outfitters (tidigare biografen Röda Kvarn) lokaler under hösten 2017. Det kommer att finnas restauranger, kaféer, barer, matmarknad och husgeråd. Eataly, som öppnade sitt första ställe i italienska Turin 2007, finns i dag på flera ställen runtom i världen.

LÄS ÄVEN Efter lyftet - Humlegårdsgatan kan bli gågata i framtiden

Under året som gått har det öppnat flera nya butiker i Bibliotekstan, till exempel Mac Pro, Chanel och Rodebjer. Kommande nyöppningar är också en del i det som Hufvudstaden vill med området, att det ska finnas en mix av lyxiga varumärken och design samt ett bra matutbud.

Är det något annat nytt som är på gång i området?

– Vi arbetar hela tiden med utveckling av både gatumiljö och butiker. Senaste nytt är att Stockholms stad har gjort Mäster Samuelsgatan, Jakobsbergsgatan och Lästmakargatan till gågator, vilket vi tror kommer bidra till en trevligare atmosfär i området, säger Emanuel Westin.

Vad har ni för visioner om Bibliotekstan framöver?

– Vår målsättning är att det ska vara Skandinaviens mest attraktiva shoppingområde.

Urban Outfitters uppger att de kommer att öppna i andra lokaler under nästa år, var är okänt.

Slår igen. Solo på Norrlandsgatan upphör. Foto: Emelie Nyman