Foto: Ellevio

Stormen Alfrida gjorde tusentals strömlösa på Mälaröarna

Stormen Alfrida drog in med full kraft över länet under onsdagskvällen. Pendelbåten fick stoppas och på bara några timmar drabbades över 6 000 Mälaröhushåll av strömavbrott.

  • Publicerad 14:39, 2 jan 2019

Vi kommer att ha fullt upp fram till midnatt.

Inför natten till onsdagen utfärdade SMHI en klass 2-varning för stormbyar för hela Stockholms län. Varningen gällde mycket hårda nordliga vindbyar på uppemot 24 meter per sekund. Och ingen har nog missat stormen Alfridas härjningar.

Ovädret gjorde som mest närmare 70 000 hushåll strömlösa i länet under kvällen och natten.

– Just nu är läget lite bättre för att vinden har börjat mojna lite. Då kan vi börja ta tag i ärenden som annars kan vara farliga att jobba med, säger Thomas Kult, kommunikatör på elbolaget Ellevio, på onsdagsförmiddagen.

När träd hänger eller lutar får teknikerna heller inte jobba med felavhjälpning om vindarna fortfarande är hårda, berättar han.

Strömmen bröts sju gånger

På Mälaröarna bröts strömmen sju gånger inom loppet av fem timmar runt midnatt. Totalt berördes drygt 6 500 hushåll i kommunen.

– På Ekerö är problemet att det är många luftledningar, precis som på många andra områden utanför innerstan. Tyvärr är det många träd som ramlar. Det är ju anledningen till att Ekerö är lite mer drabbat, vi har även haft mycket problem i Vallentuna och Täby.

Om ett nedfallet träd enbart behöver tas bort från en ledning kan ett avbrott vara snabbt åtgärdat, men det händer även att träden slår sönder utrustning i fallen och då kan arbetet dra ut på tiden.

– Vi har extraresurser i gång och kommer att ha fullt upp fram till midnatt. Vanligtvis brukar vi kunna ta in resurser från andra områden, men det är ju svårt nu eftersom stora delar av Sverige har drabbats. Då blir det en kamp om resurser, säger Thomas Kult.

– Men jag pratade nyss med en kille som är ansvarig ute på Ekerö, de håller på för fullt med felavhjälpning. Så vi får hoppas att de löser det mesta nu.

Trafiken påverkades

Vid lunchtid på onsdagen var fortfarande ett par hundra hushåll på Mälaröarna utan ström efter nattens alla avbrott.

Även trafiken påverkades av det blåsiga vädret. Pendelbåten till och från stan fick ställas in helt och hållet under morgonen och förmiddagen på grund av väderförhållandena.

– Det var svårt att angöra Tappströmsbryggan. Det var en säkerhetsbedömning man gjorde, säger Christian Hoffmann, presskommunikatör på SL.

– Men den kommer att köra igång nu igen på eftermiddagen, med den första turen klockan 15.15 från Klara Mälarstrand.

Även tunnelbanetrafiken påverkades för Mälaröborna. Under morgonen föll ett träd i närheten av Brommaplan vilket påverkade en kontaktledning. Gröna linjen fick därför gå med enkelspårig trafik en stund på morgonen, men vid niotiden ska trafiken ha gått som vanligt igen.

Bussarna har stått pall

Busstrafiken på Mälaröarna ska dock ha fungerat utan störningar.

– Det är möjligt att någon linje har haft någon lokal störning, men jag har inte hört om några större problem i alla fall, säger Christian Hoffmann.

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Stockholm Direkt