Fotbollsderby. På söndag spelar Djurgården IF och Hammarby IF kvartsfinal i Svenska Cupen på Tele2 Arena. Foto: Pressbild: Oscar Ohlson

Storpublik väntas till söndagens heta derby

Idag spelas det kvartsfinal i Svenska Cupen mellan Djurgården och Hammarby

  • Publicerad 15:42, 8 mar 2019

På söndag spelas det kvartsfinal i Svenska Cupen. Ett klassiskt Stockholmsderby när Djurgården och Hammarby drabbar samman på Tele2 Arena. I fredags hade Djurgården, som är hemmalag, krängt 20 000 biljetter.

– Även om det är svårt att säga räknar vi med att 22 000 till 25 000 personer kommer till derbyt. Vi jobbar stenhårt för att det ska bli ett så bra evenemang som möjligt, säger Olle Arnell, pressansvarig på Djurgården.

Matchen kommer att spelas med stängt tak, efter en policy som säger att arenataket generellt ska vara stängt mellan perioden 1 november till 31 mars. Dessutom är det stängt av komfortskäl, att det inte ska bli så kallt, och att det ligger mycket snö på taket även om det kan påverka matchstart vid till exempel bengalbränning.

– Effekterna för olika typer av pyroteknik blir tydligare när taket är på, som att det blir svårare för röken att ta sig ut, säger Mats Jonsson som arbetar med evenemang och säkerhet för Djurgården IF och fortsätter:

– Men vi arbetar förebyggande för att sådan teknik inte ska kunna ta sig in på arenan, och det gör vi på alla derbyn.

Avspärrningar och säkerhet

Man kommer eventuellt även bli tvungen att spärra av delar av vägen i samband med matchen. Då rör det sig om gång- och cykelvägen samt körfälten öster om arenan, parallellt med Nynäsvägen, men bara om det blir nödvändigt, menar Mars Jonsson.

Inför derbyt kommer polisen att finnas i arenaområdet och på vid Södermalm då det troligen kommer att finnas supportergrupper på platserna, enligt Ola Österling, presstalesperson för polisen.

Extra insatt kollektivtrafik

På SL sätter man in extra resurser med tanke på den stora publiken. Bland annat sätter man in ett extra tunnelbanetåg från Medborgarplatsen till Skärmarbrink innan matchen, två extra tåg från Globen efter matchen. Även på Tvärbanan sätter SL in två extra tåg på tvärbanan efter matchen, vilka kommer att avgå från Globen. Utöver detta kommer man även att köra med långa tåg istället för korta i samband med matchen.