Oroade. Erika Wegener och Linda Feijen ser de växande barngrupperna som ett stort problem. På bilden syns även barnen Theo och Astrid. Foto: Linda Gren

Större barngrupper skapar oro på förskolan

Den nya heltidsregeln sätter hård press på Östermalms förskolor. Nu slår föräldrarna larm.

  • Publicerad 07:00, 22 jan 2018

– Vi måste agera här och nu, innan någonting allvarligt händer.

Linda Feijen och Erika Wegener har båda barn på Läkarvillan i Stadions förskoleenhet. Bakgrunden till deras oro grundar sig i regeln som infördes i Stockholm 2017 och som ger barn till föräldralediga rätt att vara heltid på förskolan. Detta samtidigt som verksamheterna inte tilldelats några nya pengar för att möta de större barngrupperna. Nu ser Linda och Erika hur situationen håller på att gå överstyr.

– Det blir fler och fler barn, utan att det tillkommer nya pedagoger. Det är en säkerhetsrisk, säger Erika.

En enkät från Stockholms stad 2017 visade att Östermalm, tillsammans med Hägersten-Liljeholmen, hade högst ökning av heltidsbarn med ett snitt på 1,3 barn per avdelning. Och Läkarvillan är inget undantag. Tvärtom. En mätning i november 2017 avslöjar att 102 timmar tillkommit per vecka sedan regeln infördes.

– Pedagogerna är fantastiska, men de hinner inte med, säger Erika och får medhåll av Linda.
– Min son har alltid varit pigg på att gå till sina ”fröknar”, som han kallar dem, men han är mer oäven nu och jag tror det finns ett samband.

Känner stor maktlöshet

I nuläget finns 16 barn på Läkarvillans lilla avdelningen (1-3 år) och 22 barn på avdelningen för barn 4-5 år. På båda avdelningarna finns tre pedagoger. Det är framför allt på den stora avdelningen som föräldrarna ser brister. Under hela hösten har de därför haft återkommande möten med förskolechefen.

– Han kan dessvärre bara göra så mycket med de pengar han har, suckar Linda och tillägger att hon känner en stor maktlöshet.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Anders Gustafsson är förskolechef för Stadions förskoleenhet där Läkarvillan ingår. Han har förståelse för kritiken.

– I grunden handlar det om ett politiskt beslut som drivits igenom utan att det tillkommit ekonomiska medel. Läkarvillan sticker ut genom att de har en hög andel barn med syskon som är hemma. Innan reglerna ändrades var det vanligt att 5-8 barn var lediga en dag i veckan, men det har nästan försvunnit helt.

Han medger att det är en större belastning på personalen jämfört med tidigare.

– Jag har märkt att de blir tröttare. Förr, när det var färre barn på eftermiddagarna och fredagarna, fanns det mer tid för återhämtning.

Finns det risk för att personalen lämnar förskolan?

– Inte i närliggande tid, det är i alla fall inte min bedömning. Sedan vet jag inte vad som händer på längre sikt om detta får fortsätta.

Föräldrarna anser att underbemanningen är en säkerhetsrisk. Vad säger du om det?

– Jag tycker fortfarande att vi bedriver en god pedagogisk verksamhet. Men det är lite mer ansträngt och en högre belastning nu.

När vi berättade om de nya reglerna såg finansborgarråd Karin Wanngård (S) inget behov av att skjuta till pengar till verksamheterna. Håller du med om hennes analys?

– Nej, det stämmer inte.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Ökning av heltidsbarn per avdelning:

Bromma 0,7

Enskede-Årsta-Vantör 1,0

Farsta 0,8

Hägersten-Liljeholmen 1,3

Hässelby-Vällingby 0,3

Kungsholmen 1,0

Norrmalm 0,8

Rinkeby-Kista 0,9

Skarpnäck 0,5

Skärholmen 0,3

Spånga-Tensta 1,1

Södermalm 0,6

Älvsjö 0,5

Östermalm 1,3

Genomsnittlig ökning 0,8

Enkäten är från april 2017 och gick ut till cirka 1 000 kommunala och fristående förskolor. Svarsfrekvensen var i genomsnitt 51 procent.

Källa: Stockholms stad

Hur ser det ut på din förskola?

Har du liknande upplevelser som föräldrarna i artikeln och delar deras oro?

Mejla oss och berätta hur heltidsregeln påverkat din förskola:

info@direktpress.se

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.