Den politiska majoriteten i Järfälla, S, C och MP storsatsar på skolan i nästa års budget. Foto: Karin Nilsson

Storsatsning: Flera miljoner kronor till skolan i Järfälla

Den styrande koalitionen i Järfälla storsatsar på skolan i nästa års budget och lägger 87,5 miljoner kronor mer än i år. Skolpengen höjs med 4,5 procent.

  • Publicerad 20:08, 18 okt 2017

Claes Thunblad (S), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

– Skolpengen ligger lågt jämfört med andra kommuner. De senaste tre åren har vi riktat pengarna vi satsat på skolan dit behoven har varit störst, till exempel till lärarlöner, säger Claes Thunblad (S), kommunstyrelsen ordförande i Järfälla.

Förra året höjdes skolpengen endast med två procent, något som oppositionen har kritiserat. Men nu vill den styrande koalitionen, S, C och MP, alltså kompensera genom en rejäl höjning 2018.

Det vilar ett stort ansvar på rektorerna. Men det är de som vet vad som behövs.

M: "Modest höjning"

Skolpengen är det som finansierar skolornas och förskolornas personal och verksamhet. Höjningen på 4,5 procent motsvarar 45 miljoner av den totala satsningen på 87,5 miljoner.

– Detta är en rejäl satsning och syftet är att vi vill se studiero i klassrummet för alla elever, och att fler får godkända betyg och blir behöriga till gymnasiet, säger Claes Thunblad.

Hur pengarna ska användas för att nå det målet blir dock upp till varje enskild rektor att avgöra.

– Det vilar ett stort ansvar på rektorerna. Men det är de som vet vad som behövs: Fler lärare? Fler lärarassistenter? Höjda löner? säger Claes Thunblad.

Cecilia Löfgreen (M), oppositionsråd, tycker att höjningen är bra.

– Det är jättebra att även koalitionen förstått att Järfällas skolor behöver bättre förutsättningar. Men tittar man på hur skolpengen förändrats sedan mandatperioden började så ser man att det är en modest höjning, säger Cecilia Löfgreen.

"Måste minska sjuktalen"

Nyligen presenterades Lärarförbundets årliga ranking "Bästa skolkommun" där Järfälla föll flera placeringar i kategorin friska lärare.

Facket: "Järfällas lärare sliter ut sig"

– Den baserar sig på siffror från 2016, kommunens egna siffror för i år när det gäller sjukskrivningar bland lärare pekar på att det går åt rätt håll. Men vi måste fortsätta förbättra arbetsmiljön och minska sjuktalen. I och med den omfattande satsning vi gör nu så får rektorerna ett stort mandat att kunna jobba med den frågan också, säger Claes Thunblad.

Budgeten för 2018 ska fastställas i sin helhet på kommunfullmäktige den 20 november.

Det här ingår i satsningen

En del av pengarna i potten handlar om ökade kostnader i och med att antalet elever ökar i Järfällas skolor.

En miljon öronmärks för elevhälsan.

Två miljoner går till likvärdighet i förskolan, som till exempel kan gå till språkutvecklingsarbete och stöd till barn med särskilda behov.

10 miljoner är ett statligt stöd för likvärdighet i skolan, som fördelas utifrån socioekonomiska faktorer.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här byggs det flest hyresrätter i länet

Bostad ✓Hela listan – kommun för kommun ✓De bygger inga alls Närmare 9 000 bostäder har planerad byggstart i Stockholms län i år. Men det råder stora skillnader mellan kommunerna hur mycket som blir hyresrätter respektive bostadsrätter, visar en ny rapport. I...onsdag 20/6 6:50

Söderhöjdens nya musikhopp: "Vill vara en röst för tjejer från orten"

Nyheter 20-åriga Arineh Karimi satsar allt på musiken Sedan fem års ålder har Arineh Karimi från Söderhöjden sjungit. Nu spelar hon in låtar i Nox studios i hemkvarteren och satsar på musiken på heltid.tisdag 19/6 16:48