Poliser och andra är på plats under trygghetssatsningen. Jakobsbergsbon Reneé Brosow vill gärna se fler poliser och trygghetsvärdar på stationen. Foto: Louise Bornhall

Storsatsning – nu ska stationen i Jakan bli tryggare

I dagarna pågår en trygghetssatsning i området runt Jakobsberg station. Det efter att både kommunen och polisen har fått indikationer på att området upplevs som otryggt.

  • Publicerad 18:12, 23 nov 2017

På kvällen kan det kännas hotfullt som ensam kvinna

Har du lagt märke till att det just nu är fullt av människor i neonfärgade västar på Jakobsbergs station? Det beror på en pågående trygghetssatsning, som gjorts på initiativ av MTR som sköter pendeltågen, ihop med flera andra som polis och trygghetsvärdar.

Såväl MTR, polisen som Järfälla kommun har fått indikationer från resenärer och stationsvärdar om att Jakobsbergs station upplevs som otrygg. Det rör sig framför allt om problem med plankning, och att ungdomsgäng använder stationen som en plats att hänga på.

– Medborgare upplever platsen som otrygg ur flera perspektiv. Det hänger folk här och bildar en samlingsplats, vilket kan skapa känslor av otrygghet även om personerna inte gör något, säger kommunpolis Frida Törnvall som är på plats på stationen.

Stationschefen Markus Lindskog på MTR hör liknande berättelser från sin personal, som ser mycket plankning förekomma. Något de inte får ingripa i på grund av säkerhetsskäl.

– Stationen öppnar tidiga morgnar och stänger sena kvällar, så det kan bli en utsatt plats. Jag hoppas att folk nu ser att vi inte blundar för de problem som finns, säger Markus Lindskog.

Otrygghet bland kvinnor och äldre

Det är främst kvinnor och äldre som känner sig otrygga, och framför allt på kvällar och helger när färre personer befinner sig på stationen.

16-åriga Emma Edner har bott länge i Jakobsberg och åker ofta från bussterminalen. Hon känner sig trygg på stationen.

– Jag kan förstå att vissa kan uppleva att det är obehagligt när det är mörkt, men för min del är det lugnt. Man är ju inte här så länge, och det känns som att folk respekterar varandra, säger Emma Edner.

En annan Jakobsbergsbo, Reneé Brosow, upplever desto större problem på stationen. Hon reser sällan med pendeltåget kvällstid.

– Jag undviker det när jag kan just för att det är otryggt. Dagtid är det okej, men på kvällen kan det kännas hotfullt som ensam kvinna. Jag vet att flera upplever det så, säger Reneé Brosow.

Vad skulle krävas för att du ska känna dig trygg?

– Närvaro av polis och ordningsvakter i högre utsträckning, säger Reneé Brosow.

Trygghetssatsningen pågår fram till den 25 november, på initiativ av MTR. I satsningen deltar också SL, Nobina, Arriva, polisen och kommunala trygghetsvärdar. SL har även biljettkontrollanter där som räknar antalet plankningar.

Efteråt ska ett möte hållas för att se vad resenärer tyckt och för att utvärdera hur omfattande plankningen är och om den minskat efter insatsen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

De ska få fler att tycka till om Söderhöjdens byggplaner

Nyheter "Märks ett större engagemang i villaområden" Inför valet snackade demokratiambassadörer med folk i områden där valdeltagandet tidigare varit lågt i Järfälla. Nu fortsätter de – men den här gången ska de få fler att engagera sig i byggplaner i...måndag 22/10 16:28

Nyblivna mammor: Sjukvården överger oss

Nyheter Trasiga underliv, smärta och oro – men få vet vart de ska vända sig Från täta kontroller hos mödravården under graviditeten till förlossning och sen, ja vad? Allt fler kvinnor börjar prata om trasiga underliv, smärta och förlorad sexlust, efter förlossningar. Men för...måndag 22/10 11:37