Slussen. Det syns tydligt var den nyinstallerade markvärmen börjar och slutar. Foto: Andreas Jennische

Storsatsning på markvärme på nya Slussen

Slingorna under hala bron mellan Söder och Gamla stan har blivit en succé. Nu står det klart att markvärmen har kommit till Slussen för att stanna – och den ska breda ut sig rejält.

  • Publicerad 07:17, 12 dec 2017

Under kalla mornar i höst och förra vintern har gång- och cykelbron vid Slussen blivit rena isgatan. Men sen markvärme installerades på delar av bron för en månad sen har en ordentlig scenförändring ägt rum.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Nu verkar varken fotgängare eller cyklister ha det minsta problem med fästet och enligt Eva Rosman, kommunikationsansvarig på Slussenprojektet, har slingorna under asfalten tagits emot med värme.

– Även om det inte varit snö så många dagar så har det varit frostigt i höst och då blev det tidigare snorhalt, men nu har det funkat jättebra och vi upplever att folk är nöjda, säger hon.

Och de som nu gläds över att värmeslingor lagts i tre kurvor på den tillfälliga bron har mer att se fram emot när nya Slussen är klar.

Än så länge är inget spikat men en karta från 2015 ger en fingervisning över hur markvärmen kan breda ut sig över nya Slussen. Bland annat skissas det på värmeslingor på broarna över vattnet, på delar av Skeppsbron, runt Ryssgården och Katarinahissen.

Värme på kritiska punkter

Men stora konstruktioner, som den nya Mälarterassen och cykelbron, har ännu inte projekteras och är därför inte med på kartan.

– Vi har planerat för att markvärme ska finnas i nya Slussen på de mest kritiska punkterna. Exakt var kommer att utkristallisera sig när vi börjar detaljprojekteringen. Troligen blir det inte mindre markvärme än vad kartan visar. Det kan bli mer, säger Eva Rosman.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Att just Slussen ska få markvärme beror enligt Slussenprojektet på att kombinationen broar, vatten och temperaturskillnader gör att halkan slår till snabbt och på att så många människor passerar här.

– Den här platsen berör ju så många. Vår förhoppning att göra platsen tillgänglig året runt, säger Eva Rosman.

Vision. Den här kartan från 2015 visar en tänkbar ny utbredning för markvärme i Slussen (de färgade partierna). Mycket återstår innan den exakta utformningen är klar, men kartan ger enligt Slussenprojektet en fingervisning om hur det kan bli. Foto: Stockholms stad

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.