KANONER. Med två snökanoner ska det gå snabbare att skapa skidvinter i Milot. Foto: Henrik Ahnbrink

Storsatsning på skidspår i Sundbyberg

Om temperaturen hittar ner under nollan ska det i vinter erbjudas fina skidspår i Milot, Ursvik. Med ekonomiskt stöd från Idrottslyftet satsar Sundbybergs IK:s skidsektion och kommunen, men det pågår också en jakt på pistmaskin.

  • Publicerad 16:36, 9 dec 2019

Med tillgång till en snökanon kunde SIK Skidor förra vintern hålla liv i en bra verksamhet för barn- och juniorsektionen. Under en period fanns det även natur- och konstsnö för att skapa en liten spårslinga.

Nu dubblas möjligheten att skapa snö. Klubben och kommunen har numera två snökanoner. Dagtid ska kommunens personal köra kanonerna. Kvällar, nätter och helger ska klubbmedlemmar arbeta i skift.

– I dagsläget är vi cirka 30 personer som ska arbeta ideellt. Från 1 december har vi en jourlista, säger Henrik Ahnbrink i SIK Skidor.

Saknas gör en pistmaskin. En pistmaskin behövs för att få ut snön i elljusspåret och göra skidspår. Kommunen har beslutat att göra en direkt upphandling av en begagnad maskin.

Anbudsstopp på måndag

– Anbudstiden stänger den 9 december. Förhoppningen är att köpet ska vara klart till i mitten av månaden, berättar Öyvind Spångberg, pressansvarig i Sundbybergs stad.

Nästa målsättning är att det finns spår till julhelgen, jullovet. För det tillkommer det ingen rår över – rätt väder.

Utan köldgrader finns det ingen möjlighet att skapa snö. Är vädret på klubbens sida ska det i första hand skapas en spårslinga på 1,2 kilometer.

Blir det riktigt gynnsamt väder finns det möjligheter att stretcha slingan.

– Minst fem kilometer, säger Henrik Ahnbrink. Men då ska det helst falla en del riktig snö också.

Blir det en vit vinter ska spår kunna dras från Ursviks motionsgård bort till Milot.

Enträgen kamp

Satsningen bygger på ett mångårigt kämpande inom SIK Skidor. Ekonomiskt stöd från Idrottslyftet (Stockholmsidrotten) möjliggör satsningen och stadshuset är på.

– Det här är ett viktigt samarbete. För klubben, men också för folkhälsan i Sundbyberg, säger kommunalrådet Johan Storåkers (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Skidsektionen har i dag 50-60 aktiva ungdomar. Henrik Ahnbrink är övertygad om att siffran varit högre om man haft kontinuitet, och syftar då på snötillgången. I fjol sprutade man upp en jättehög som spreds ut och blev till skidlekplats. Snön låg kvar långt efter att köldgraderna lämnat Sundbyberg.

– Konstsnön är mer tålig, konstaterar Henrik Ahnbrink, men visst hoppas vi på en snörik vinter.

Satsningen innebär kostnader. Och det kommer att vara avgiftsbelagt att åka skidor i Milot.

– Bara för att täcka kostnaderna, det handlar inte om att gå med vinst, säger Henrik Ahnbrink.

.

LEKPLATS. Innanför ett inhägnat område kunde SIK bedriva verksamhet i fjol. Med bättre snöproduktionsutrustning räknar sektionen med uppsving i vinter. Foto: Henrik Ahnbrink

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här kan du träna ute på hemmaplan

Nyheter Ella Söderberg tipsar om enkla övningar på utegym Runt om i Stockholms län kryllar det av utegym. Men vad gör man med alla stockar och bräder och hur kommer man igång med träningen? Vi bad vår reporter, tillika redaktionens träningsexpert, att ge...fredag 17/1 16:05

Lunchrestaurang flyttar in i Ursvik entré

Nyheter Öppnar i maj Ursvik Entré fylls stadigt av nya hyresgäster. Senaste tillskotten är restaurangen Kalaset, som på allvar slår upp dörrarna i maj, och tvärbanans projektkontor.fredag 17/1 15:59

Rinkebysonen Martin Mutumbas liv blir bok

Nyheter AIK-profilen samarbetar med sportjournalist Rinkeby-uppväxta Martin Mutumbas liv blir bok. I höst kommer berättelsen om före detta AIK-spelaren.fredag 17/1 11:24
Stockholm Direkt