NYTT. På hela den här parkeringen i Hallonbergen och även på baksidan av husen blir det nya bostadshus. Foto: Patrik Ekström

Största projektet sedan 1970-talet

Hallonbergen får 700 nya bostäder i en första utbyggnadsetapp som kan komma i gång redan nästa år. Projektet beskrivs som det största sedan området byggdes på 1970-talet. – Nu är det dags att det händer något i Hallonbergen, säger kommunalrådet Jonas Nygren (S).

  • Publicerad 13:29, 17 jun 2015

”Nu är det dags att det händer något
i Hallonbergen.”

På måndagen röstade kommunfullmäktige ja till exploatering av marken kring fastigheten där bland annat Migrationsverket har lokaler i dag.

Området ägs av fastighetsbolaget Wallenstam som har för avsikt att bygga 450 lägenheter i ett antal nya huskroppar mot Rissneleden och Madenvägen.

– Det blir blandad bebyggelse med både hyresrätter och bostadsrätter, säger Jonas Nygren.

Ytterligare några hundra bostäder skapas genom konvertering av kontorslokaler till lägenheter. Området får en ny förskola och eventuellt byggs också ett hus med 80 studentbostäder.

– Bebyggelsen blir i stadskvarter med butiker och restauranger i bottenplan för en levande stadsmiljö, säger Jonas Nygren.

En del av den befintliga kontorsfastigheten kan också komma att rivas och ersättas med bostäder. För att få plats med all ny bebyggelse ska Rissneleden dras om och tätas till.

Wallenstams projekt beräknas kunna påbörjas inom två år och slutföras inom fyra år.

Jonas Nygren hoppas att det här blir startskottet för en ny byggsatsning i Hallonbergen.

– Vi har varit tydliga med Wallenstam att det är viktigt att de kommer i gång och bygger. Wallenstam har gjort ett bra jobb med Tuletorget så vi tycker att det är kul att de kommer in i Hallonbergen också, säger han.

Förutom Wallenstam har Skanska planer på att exploatera grusplanerna närmast kommunhuset med bostäder och kontorsfastigheter.

Wåhlins ska bygga lägenheter längs med Rissneleden. Det fjärde pågående byggprojektet är Förvaltaren och HSBs planer på att bygga bostäder i skogen mellan Hallonbergen och Ör.

– Erfarenheten visar att när någon väl börjar bygga så ser andra byggherrar potentialen och följer efter, säger Jonas Nygren.

Totalt ska Hallonbergen och Ör få 3 500 nya invånare genom de här fyra byggprojekten.

– Det innebär att underlaget för handeln i området ökar, säger Jonas Nygren.

MER Byggplanerna

Cirka 450 lägenheter i nya flerbostadshus.

Eventuellt cirka 80 studentbostäder genom ett nytt hus.

En ny förskola med sex avdelningar.

Konvertering av befintliga kontors- och verksamhetsbyggnader till bostäder, maximalt ca 130 lägenheter fördelat på fyra huskroppar.

En påbyggnad med två indragna våningar med totalt cirka 24 lägenheter ovanpå de befintliga byggnaderna.

Källa: Sundbybergs stad

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Staden vill ändra 504:ans rutt

Nyheter Önskar förbättra kommunikationen till idrottsanläggningar Sundbybergs stad vill se en ny sträckning av buss 504 för att Ursviksbor ska få det enklare att komma till simhallen och andra idrottsanläggningar på Sundbybergs IP.fredag 19/4 15:30

Hur brukar du fira påsk?

Nyheter Resa till fjällen, gå på äggjakt eller bara ta det lugnt. Svaren blev många när vi frågade folk på stan hur de brukar fira påsk.torsdag 18/4 10:37

Hon är häxa i Blåkulla – på riktigt

Nyheter Feministen Rosie Björkman kom ut för 30 år sedan Hon tvekar inte att kalla sig häxa. Men Rosie Björkman kokar varken grodsoppa eller äter små barn.torsdag 18/4 5:57