FRITIDSGÅRD. Behovet av en fritidsgård i Ursvik ökar, men politikerna saknar svar på när det kan stå en lokal och personal redo. Foto: Sanna Tuurala

Stort behov av fritidsgård i Ursvik

Det pratas allt oftare om rastlösa ungdomar i Ursvik och det skriande behovet av en fritidsgård. Politikerna har förstått, men ännu finns inget formellt beslut.

  • Publicerad 22:00, 1 mar 2019

Andreas "Adde" Holm vill att ungdomarna i Ursvik ska få en bättre fritid och kämpar för en fritidsgård i stadsdelen. Foto: Privat

Behovet av en fritidsgård i Ursvik ökar, men politikerna saknar svar på när det kan stå en lokal och personal redo.

– En anledning till att det inte redan i dag finns en fritidsgård i Ursvik är att det är nära till fritidsgårdarna i Rissne och Hallonbergen och att vi velat se ett flöde mellan stadsdelarna, säger Johan Storåkers (L), kommunalråd och ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Initialt bedömdes det inte finnas tillräckligt med tonåringar i Ursvik/Brotorps-regionen och att det därför räckte med fritidsgårdarna i Rissne och Hallonbergen. Den tiden är snart förbi.

Allt fler klagomål

Enligt Ursviksborna har den sedan länge passerat.

Föräldragrupper i områdena klagar allt högre och oftare.

– Det är sant, konstaterar Johan Storåkers. Och det här är en viktig fråga för styret och kultur- och fritidsnämnden samt förvaltningen.

När finns det en fritidsgård?

– Inom några år, mer precis än så kan jag inte vara. Det finns inget formellt beslut, säger Johan Storåkers.

Andreas Holm har upplevt detta svepande svar länge. Han leder nattvandring.nu i stadsdelen för att han bryr sig om Ursviks ungdomar och anser att det redan dröjt för länge med en fritidsgård.

– Det finns inga pengar är svaret vi får. Tydligen finns det i alla fall pengar för att hantera vandaliseringar. Jag tycker att det är för jävligt att politikerna säger: "det är på gång."

– När är det på gång? det svaret vill vi ha. Är det om ett år? när det redan kan vara för sent. Det bor redan i dag så många i Ursvik att det borde finnas en fritidsgård, säger Andreas Holm.

Fritids med inriktning

Inte heller Peter Schilling (S), kommunstyrelsens ordförande, har ett rakt besked att ge. Han konstaterar dock att barnkullarna snart är tonåringar och att diskussionerna kring en ny fritidsgård bör intensifieras.

– Det handlar även om vilken inriktning en fritidsgård ska ha. Sport, kultur... Har den en tilltalande specialinriktning lockas ungdomar från hela stan. Kulturcentrum i Hallonbergen är ett bra exempel. Jag ser ingen skillnad i att träffas i våra högstadieskolor och sedan även på fritidsgården. Vi vill skapa förutsättningar för att barnen blandas i våras stadsdelar, säger Peter Schilling.

STORA URSVIKS GÅRD. De igenbommade gamla manbyggnaden byggdes 1873 och delar tomt med Kymlingeskolan. Andreas Holm menar att huset skulle bli bra fritidsgård med in- och utvändig upprustning. Foto: Jonny Andersson

K-märkt hus inte aktuellt som fritidsgård

K-märkta Stora Ursviks gård tycks inte vara ett alternativt som fritidsgård i stadsdelen, men Regina Klevius, stadsbyggnads- och exploateringschef, tror att det finns "kreativa lösningar".

En fastighet som förespråkas som fritidsgård är Stora Ursviks gård – det sedan många år igenbommade huset som delar tomt med Kymlingeskolan.

Kanske skulle ungdomarna med vördnad kliva in i ett nästan 150 år gammalt hus, uppfört 1873.

– Jag gillar tanken på gården som fritidsgård, säger Andreas Holm. Eller ska huset bara förfalla? Jag tror att det skulle bli succé och det ligger perfekt i förhållande till skolan och fotbollsplanen.

Manbyggnaden är K-märkt. Då finns det regler, dock inte lagar, för vad man får och inte får göra i form av modernisering och tillbyggnad. I vissa fall får i princip inga ändringar göras, då handlar det ofta om "byggnadsminnen". I K-märkta byggnader kan förändringar göras i olika grad.

Krav på funktionsanpassning

Kommunstyrelsens ordförande, Peter Schilling (S), tror inte att staden får installera en hiss mellan bottenplan och första våningen. Och utan en tillgänglighets- och funktionsanpassas lokal blir det ingen fritidsgård.

I detaljplanens bestämmelser för gården, och tomten står bland annat: "Även om huset delvis byggts om under 1900-talet finns mycket av dess ursprungliga karaktär bevarad. Byggnaden är dock i mycket dåligt skick p.g.a. eftersatt underhåll, men det bedöms fortfarande vara möjligt att rädda huset varför byggnaden ska bevaras."

– Jag tycker att det är ett oerhört bra initiativ att se på Stora Ursviks gård som fritidsgård. Jag kan inte reglerna i detalj, men vet att vi inte får göra stora ingrepp. Fritidsgårdar ska vara tillgänglig för alla och när vi bygger ska den vara det, säger Peter Schilling.

Öppnar för förslag

Regina Kevius, stadsbyggnads- och exploateringschef, vet att det diskuterats fram och tillbaka vad gården lämpar sig för. Den är en del av stadsutvecklingsprojektet för Ursvik.

Hon tror att "det kan finnas kreativa lösningar".

– Till vilken funktion och vad det får kosta är en politisk fråga. Huset måste rustas rejält oavsett vad det ska användas till, säger Regina Klevius.

– Vi är öppna för alla former av idéer, tillägger Regina Kevius och vill titta närmare på vad som kan göras.

Foto: Sanna Tuurala

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Polisen satsar på trafiksignaler längs E4:an

Nyheter ✓Vill kunna stänga av körfält ✓Polis, räddningstjänst och ambulans ska komma fram snabbare Polisen vill kunna stänga av körfält på E4:an och skapa tillfälliga räddningsgator för ambulans och brandkår. Detta ska göras med hjälp av trafiksignaler.onsdag 20/3 16:10

100 meter bro lyfts på plats i natt

Nyheter Milstolpe för nya tvärbanan Det har varit många turer kring tvärbanans nya Kistagren och processen har dragit ut på tiden. Men natten till onsdag når bygget en viktig milstolpe, då en del av tvärbanebron vid Bromma blocks sätts...tisdag 19/3 16:32

Akademin ska skapa praktikplatser åt fler

Nyheter Med Arbetsförmedlingen i förändring behövs nya vägar till jobb och studier. Efter några lyckade försök i bostadsområden i Frölunda och Helsingborg tar TalangAkademin nu avstamp i en hel stad –...tisdag 19/3 9:44