Många frågor. Flera föremål har hittats och eleverna är nyfikna på det gamla Enköping. Foto: Daniel Sjöberg

Stort elevintresse för det gamla Enköping

Utgrävningarna av Stattgropen fortsätter. Nu har elever i kommunen chansen att ta del av upptäckterna av det gamla Enköping. – Det har varit ett fantastiskt intresse, säger Frida Gereonsson

  • Publicerad 16:52, 25 okt 2017

Aktiviteten i Stattgropen är i full gång sedan länge. Arkeologerna har nu grävt sig ner till 1500-talet och hittat en mängd föremål. Just den här tisdagen, när Ena-Håbo Tidningen är på besök, jobbar grävmaskinen hårt och arkeologerna går bredvid med sina hackor och spadar. Det hela görs dessutom inför en mängd unga, intresserade ögon. Sedan en vecka tillbaka hålls det nämligen visningar för skolor i området.

– Det är jätteroligt för det har varit ett fantastiskt intresse. Vi har 23 bokade grupper nu och en som jag inte har hittat tid för ännu. Dessutom såg jag såg i min mejlbox nu på morgonen att två andra klasser vill komma hit. Det är faktiskt ett ovanligt stort intresse om man tänker på hur det kan vara. Det brukar ta ett tag innan folk börjar boka, men här har intresset varit stort redan från första veckan, säger Frida Gereonsson från Upplandsmuseet.

– Samtidigt förstod man nästan att det skulle vara det. Det har varit så mycket funderingar kring vad som händer i Stattgropen. Här får eleverna en möjlighet att se hur det fungerar, fortsätter hon.

Den här dagen är det elever från årskurs sex som är på besök och de ställer frågor om allt från föremål som har hittats till om det upptäcktes några kroppar på platsen, vilket arkeologerna säger att de hoppas att de inte ska göra.

– Vi börjar med en lite kortare stadsvandring där jag har fokus på det medeltida Enköping. Om handeln och varför staden var en strategiskt bra punkt, därför blomstrade Enköping under 1400-talet, 1500-talet. Vi pratar om spår man ser, varför vissa gator heter som de gör och saker man inte ser, säger Frida Gereonsson.

Utgrävningarna fortsätter fram till mitten av november ungefär lika länge får barnen chansen att besöka platsen.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

En rulltrappa från att ha noll?

Nyheter Kortkrönika Jag hörde för ett tag sedan en podcast med fotbollsoraklet Erik Niva. Han berättade att han som barn, i norrländska Malmberget, hade en och en halv timmes bilresa till närmaste rulltrappa. Jag...fredag 22/3 9:38