Tonårsföräldrarna Annika Malmros, Stefan Borell och motorcyklisten Johan Broman från Sollentuna har varit med sedan början när gruppen "Tonårsföräldrar i Sollentuna" började patrullera. Foto: Anton Kyhlbäck

Stort engagemang efter mopedrån

Den senaste tidens mopedrån i Sollentuna har engagerat hundratals vuxna i kommunen som nu patrullerar gatorna för att öka tryggheten.

  • Publicerad 09:00, 17 aug 2019

Vi har inte sagt ett slutdatum.

”Se upp ni som har ungdomar som åker moppe!!!”

Så lät det under onsdagskvällen den 24 juli på sociala medier. Flera hundra Sollentunabor involverade sig i inlägget, detta efter att flera mopedburna ungdomar utsatts för rån, och Linda som skrev det första inlägget startade senare gruppen ”Tonårsföräldrar i Sollentuna”.

Nu engagerar sig flera hundra för att göra gatorna tryggare.

– Det började med att min son blev överfallen, säger Linda. De försökte råna honom på hans moped, men lyckades inte, och då skrev jag om det som hade hänt. Sen kom jag i kontakt med andra som varit med om samma sak.

Över 1500 medlemmar

För närvarande har gruppen över 1 500 medlemmar.

Poängen är att samordna patrullerande grupper och sedan rapportera om det har varit lugnt eller stökigt. Det är inte en uppsökande verksamhet, påpekar Linda, utan syftet är att skapa en tryggare närvaro i kommunen.

– Vi har inget intresse av att konfrontera. Vi ska synas och göra det lite tryggare för tonåringarna som vill vara ute. Det är vad som saknas, säger hon.

”Rapporterar härmed att det inte fanns något att rapportera” skriver en av medlemmarna i gruppen. En annan medlem skriver ”Jag åker ett par varv innan jag åker hem” och ytterligare en som är på väg hem från Sollentuna centrum: ”Passar på att åka runt i området runt Sollentuna centrum, Ica Maxi och Edsberg”.

Sedan den 7 augusti har gruppens medlemmar varit ute flera gånger i större grupper. Onsdagen den 7 augusti samlades ett 60-tal vuxna, både föräldrar och bekymrade vuxna, och delade upp sig under två pass på kvällen.

”Viktigt att vi syns ute”

En vecka senare möttes ett 30-tal utanför ICA Norrviken.

– Det är jätteviktigt att vi syns ute. Nu har vi ungdomar som sitter hemma istället för att vara ute eftersom de inte känner sig trygga, säger tonårsföräldern, Annika Malmros.

Gruppen har inte bara engagerat föräldrar.

Pingstkyrkan, ICA Norrviken och ICA Maxi Häggvik har blivit samlingspunkter. Där bjuds det ibland på fika innan föräldrarna beger sig ut på olika rutter runt Sollentuna i mindre grupper, på moped, motorcykel eller med bil.

– Responsen har varit positiv, säger Linda.

– Vi träffade polisen förra veckan och kunde berätta lite om vårt syfte. Då kunde vi förklara att vi bara vill synas, vara en trygg närvaro, och inte en uppsökande grupp. Det var de väldigt positiva till.

Hur länge har ni tänkt att hålla på?

– Vi har inte sagt ett slutdatum. Min förhoppning är att detta kan fortgå, att man har ett annat tänk när man är ute och berättar hur det ser ut i Sollentuna, säger Linda.

Kommunpolisen Johan Lundgren i Sollentuna berömmer engagemanget.

– Vi behöver fler vuxna i den offentliga miljön, framförallt under helgkvällarna. Det är viktigt med trygga vuxna som är kontaktskapande. Vi hoppas att engagemanget håller i sig, säger han.

Bild från en av de första kvällarna på restaurang Max parkering i Sollentuna. Foto: Privat

Gruppen patrullerar mest i centrala Sollentuna, där merparten av rånen har skett, men har visat närvaro i alla kommundelar sedan den startade. Foto: Privat

Patrullerna åker ut i samlad grupp vid olika tider. Ibland vid 20-tiden och ett pass senare vid 22-tiden och bär då gula västar för att synas lite bättre. Foto: Privat

Deltagarna kör ungefär en timme och färdas i både med bil, moped och motorcykel. Foto: Privat

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Flera tidiga vårtecken har kommit till Sollentuna

Nyheter "Det är alldeles för tidigt" En bild på ett blommande körsbärsträd i Tors backe skapar diskussioner på sociala medier. Den milda vintern har lett till att flera vårtecken redan börjat komma fram i Sollentuna.fredag 17/1 16:30

Här kan du träna ute på hemmaplan i Norrort

Nyheter Ella Söderberg tipsar om enkla övningar på utegym Runt om i Stockholms län kryllar det av utegym. Men vad gör man med alla stockar och bräder och hur kommer man igång med träningen? Vi bad vår reporter, tillika redaktionens träningsexpert, att ge...fredag 17/1 16:03

Hunden som är populärast i Sollentuna

Nyheter "De är snälla, vackra, lydiga och gillar att arbeta" Labrador är den populäraste hunden i Sollentuna, det visar siffror från Jordbruksverket. "De är snälla, vackra, lydiga och gillar att arbeta" säger Sollentunabon Lee Rosenberg som har två labradorer.fredag 17/1 11:30
Stockholm Direkt