Dianagården. Linnéa Lundbäck till vänster. På den högra bilden syns Aylin Bodur och Tommy Nederman från Inkludering i Örby. Foto: Patrik Wirén

Stort engagemang på möte om Dianagården

I onsdags hölls ett uppstartsmöte i Hjorthagen för volontärer som vill hjälpa till när Dianagården blir genomgångsboende.

  • Publicerad 16:46, 10 okt 2019

Dianagårdens omvandling från äldreboende till genomgångsboende för nyanlända har mött en del motstånd. Det märktes inte minst vid det öppna mötet tidigare i år då det uttrycktes oro över vad boendet innebär för tryggheten i området.

När stadsdelsnämnden nu bjöd in till uppstartsmöte för volontärer var det dock en annan fråga som dominerade: Hur kan jag som privatperson hjälpa till så det blir så bra som möjligt?

Många frågor på möte om nytt boende för nyanlända på Östermalm

På plats fanns bland annat SHIS (Stiftelsen Hotellhem i Stockholm) och stadsdelsförvaltningen.

– Vi vet inte exakt vilka som flyttar in men eftersom det är små lägenheter handlar det troligtvis om ensamhushåll och mindre familjer. Inflyttningen har blivit framflyttad och kommer antagligen ske i början av december, det är den information vi har just nu, sa Linnéa Lundbäck från stadsdelsförvaltningen innan det 20-tal som samlats presenterade sig med namn och anledningen till att de var där.

Många frågor och nytt besked om Dianagården

En kvinna förklarade att hon var pensionär och nu ville ge tillbaka till samhället. Flera sa sig vilja vara en motvikt till de negativa röster som höjts.

Även ideella nätverk var inbjudna, däribland Inkludering i Örby som lyckats engagera nyanlända och etablerade genom aktiviteter som läxläsning och språkkafé. Aylin Bodur avslutade sin presentation med en uppmaning.

– Var er själva, var glada och våga. Man får lära känna så mycket folk och får många nya vänner. Kom ihåg att det blir vad man gör det till, sa hon.

Nytt samarbete för en tryggare stadsdel

Dianagården

Dianagården i Hjorthagen var tidigare ett vård- och omsorgsboende som avvecklades hösten 2018 eftersom lokalerna enligt Arbetsmiljöverkets riktlinjer inte ansågs lämpliga för ett äldreboende.

Nu ska det bli ett tillfälligt boende, med 48 lägenheter, för nyanlända.

Som längst ska boendet finnas i lokalerna till december 2020, sedan ska det byggas om till ett seniorboende.

Visa merVisa mindre