Nöjda. Jakob, Nova, Ebba och Arvin som går årskurs tre i Skälbyskolan var väldigt nöjda med dagen, som avslutades med att elever sjöng tidsenliga sånger på scen och två av skolans rockband uppträdde på skolgården. Foto: Louise Bornhall

Stort firande när Skälbyskolan fyllde 60 år

I maj 1959 – då slog Skälbyskolan upp portarna för sina första elever. Något som firades med pompa och ståt så här sex decennier senare. "En superkul dag!", tyckte eleven Nova.

  • Publicerad 11:21, 22 maj 2019

Psalmsång, äpplen på lärarens kateder och ett artigt nigande och bockande – så började skoldagen för eleverna på Skälbyskolan i tisdags, när skolan firade 60 år.

Dagen till ära var många klädda i bästa 50-talsstuk och ett gäng elever satte upp en musikal som skildrade skolans utveckling genom åren. Temat på dagens lektioner var skillnader förr mot i dag, och på schemat stod bland annat att skriva skrivstil.

– Det var svårt! Det var bara som små krumelurer, och det var svårt att förstå vad som stod på tavlan, säger Ebba Renberg som går i trean.

– Det var annorlunda att man skulle stå på led utanför klassrummet och fick sätta sig först när läraren sa till, tycker kompisen Jakob Larsson.

Inger Gatin som var lärare på skolan från starten 1959 var också på plats för att svara på elevernas frågor – något som gjorde succé.

– Vi hade mycket frågor om det var skillnader förr mot idag, om hon kände igen sig. Hon visste verkligen hur det var då, det var coolt, säger Nova Tiwana.

Källtorpskolan firade 50 år med stort kalas

Stora förändringar

Eleverna tycker att sättet man lärde ut på förr är annorlunda mot i dag – utöver att lärarna verkade strängare, så fanns det inte heller surfplattor då, som ofta används i undervisning numera.

– Jag fattar inte hur de klarade sig! Vi använder ju jättemycket tekniska grejer i dag, säger Nova.

Arvin Hedaiti instämmer i frågetecknen:

– Jag råkade ha på mig Adidasskor och ha med min iPhone i dag. Men det fanns ju inte förr!

Dagen avslutades ute i sommarvärmen på skolgården, där elever, lärare och föräldrar samlades för att lyssna på elever från årskurs ett och tre, som sjöng tidsenliga sånger på scen, och två av skolans rockband som rockade loss.

Skälbyskolan...

...öppnade 1959 och har i dag 487 elever. Den består av förskoleklass upp till årskurs fem.

Stockholm Direkt