Konstnärerna Jacqueline Östlind och Thomas OKOK Gunnarsson använder Clarion Skanstulls hotellobby som ateljé. Foto: Joakim Hall/Sophie Stigfur

Stort hotell lånar ut sin lobby som ateljé

Inför sin kommande utställning stod konstnärerna Jacqueline Östlind och Thomas OKOK Gunnarsson utan lämplig ateljé. Men Clarion Hotell vid Skanstull öppnade sina dörrar. Bland resenärer och gäster använder de nu hotellobbyn för att skapa sina verk –  helt gratis.

  • Publicerad 17:20, 27 mar 2019

–  Folk som går förbi och upptäcker oss blir inspirerade. Förutom att vi får visa vår konst för fler människor finns det också ett värde i att visa utåt hur en konstprocess kan se ut.

Det säger konstnären Jacqueline Östlind som tillsammans med Thomas OKOK Gunnarsson nu jobbar fram verk till sin kommande utställning Utbölingar & Influencers. Paret är nyligen hemkomna från en Indien-resa. Det rivningskontrakt där Thomas tidigare hade ateljé har löpt ut, och Jackies ateljé var för liten. Men efter ett snack med Clarion Hotell har de fått nyttja hotellobbyn gratis för att färdigställa sina målningar och teckningar.

Här är konstnärshuset som SD vill stoppa

För Thomas är det inte första gången. Redan för fem år sedan bodde han på Nordic Light Hotel under en månad och skapade samtidigt verk för hotellet. Idén är från början inspirerad av mytomspunna Chelsea Hotel i New York, där artister som Patti Smith, Janis Joplin och författaren Arthur Miller fick bo och verka gratis medan de skapade sin konst. I det här fallet rör det sig dock enbart om utrymmet i lobbyn – och gratis frukost.

De slåss för konsten i Sjöstan

Svårigheten att få tillgång till bra lokaler och ateljéer för verksamma konstnärer i Stockholm är stor. Konstnärsduon vill nu uppmuntra fler hotell, restauranger och andra verksamheter att bjuda in konstnärer att verka i sina lokaler.

– Fler borde kunna öppna upp och supporta konsten i Stockholm. Dels genom att köpa in mer konst, men också på det här sättet. Förutom att det är bra för oss så är det många nyfikna som kommer fram och säger att de målat förr men sedan slutat. Där tror jag vi är bra på att peppa och säga "kör igång!". Alla borde ju måla tycker jag, om inte annat är det bra terapi, säger Thomas.

Utställningen Utbölingar & Influencers öppnar på Ling Long, Riddargatan, Östermalm, 4 april.

Flera utställningar på gång

Konstnärerna och paret Jacqueline Östlind och Thomas Okok Gunnarsson målar varje tavla eller teckning tillsammans.

Utställningen Utbölingar & Influencers öppnar på LingLong på Östermalm 4 april, vernissage 17-21.

Efter det väntar utställning på A-huset till gamla Arkitektskolan.

Ta del av duons verk på Instagramkontona @styrofoam_gallery och @artbyokok