Odlare. I Ursvik har odlingslotter blivit populärt de senaste åren. Nyligen var det säsongspremiär. Foto: Jonas Månsson

Stort intresse för odling i låda

En liten låda full av möjligheter, det bjuds Sundbybergsborna på i Ursvik. Förra veckan var det säsongspremiär för den tillfälliga mötesplatsen för odling.

  • Publicerad 15:38, 29 maj 2020

Foto: Jonas Månsson

Vattning

Javier Ferrer och sonen Christian Ferrer tycker om att odla och påta i sin lilla trädgårdslåda. Christian uppskattar sin uppgift att sköta vattningen.

– Vi gillar att plocka och se hur det växer. Förra året odlade vi zucchini som vägde ett och ett halvt kilo och vi fick 250–300 småtomater. Det blir så gott när man odlar själv, säger Javier Ferrer.

Foto: Jonas Månsson

Nykomlingar

Khalid Musse tog med sonen Adam till odlingsytan.

– Vi är intresserade av att odla tomat och blåbär. Det är första gången för oss, så vi är peppade och taggade, säger Khalid Musse.

Familjen bor i Ursvik och räknar med många besök vid lådan.

– Eftersom vi bor nära är det lätt att gå hit och titta till odlingen, säger Khalid Musse.

Foto: Jonas Månsson

Arrangör

Anette Eriksson är samordnare för projektet som ger Sundbybergsbor möjlighet till gratis odling i lådor som är 120x80 centimeter. Totalt finns 68 lådor.

– Det är en tillfällig mötesplats i väntan på att Sundbyberg får centrala mötesplatser.

Lådorna är attraktiva, berättar hon.

– Alla är upptagna, men det går att ställa sig i kö på ursvik.se. Det enda vi kräver är att man tar hand om sin låda och ser över den. Annars kan någon annan få ta över, säger hon.

Foto: Jonas Månsson

Veteran

Nina Touma har varit med och odlat i låda i flera år och hon gillar konceptet. Hon räknar med många besök under säsongen.

–Jag odlar potatis, violkål, sallad, ärtor och bönor. För mig är det här återhämtning och ett ställe där jag kan koppla av.

Hon tycker att gemenskapen är god bland odlarna.

– Det är bra stämning vi hjälps åt med vattning om någon är borta, säger hon.

Foto: Jonas Månsson

Stängt

Ytan där odlingslådorna ligger omges av staket. Bland annat eftersom det finns gott om rådjur i närheten.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Tornparken är byggarbetsplats i sommar – igen

Nyheter Boende i området: "Jag tycker synd om barnen" Tornparkens småbarnslek har blivit byggarbetsplats över sommaren och fram till senhösten, vilket innebär att utrymmet blir mindre för de som leker i parken.fredag 3/7 11:14

Flera busshållplatser indragna i sommar

Nyheter Förändringar efter långa köer Vägarbeten ställer till det för busstrafikanter i sommar. Bland annat försvinner hållplatser tillfälligt och viss trafik blir enkelriktad.torsdag 2/7 11:48

Omfattande sprängningsarbete i Sundbyberg

Nyheter Inställd tågtrafik redan från helgen Det väntar en trasslig sommar för pendlare på linjen Bålsta-Västerhaninge. Från 4 juli till 27 juli rullar inga tåg mellan Sundbyberg och Jakobsberg. Sundbybergsborna får i perioder dessutom stå ut...måndag 29/6 12:13
Stockholm Direkt