Poppis. Allt fler vill ha solceller på sina hus. Foto: Mostphotos

Stort intresse för solceller i Danderyd

Intresset för solceller ökar för varje år bland Danderydsborna. Under 2019 beviljades 29 nya solcelssanläggningar stöd i kommunen.

  • Publicerad 11:29, 20 feb 2020

Under 2019 beviljade länsstyrelsen 29 ansökningar för solcellsstöd i Danderyds kommun. Det är en klar ökning från 2018, då 17 stöd beviljades. År 2017 var siffran 12 stöd, år 2016 två stöd och år 2015 fick tre ansökningar om solcellsstöd bifall.

Sedan förra året är solceller bygglovsbefriade, om de följer takets lutning.

– Det som kan vara lite bökigt är i bevarandeområdena, där krävs det fortfarande bygglov för solceller, säger Ruth Meyer, energi- och klimatstrateg på kommunen.

För att möta intresset för solenergi håller kommunen seminarier. 

– Men jag vill tipsa om kommunens hemsida om solenergi, där finns bland annat en solkarta där man kan se hur lämpat ens hus är, säger Ruth Meyer.

Tjänas in på 12-15 år

Att ”tjäna in” priset för solceller tar mellan 12 och 15 år, beroende på det kommande elpriset.

– Panelerna har lång livslängd, upp till 25 år. Det man kan behöva byta är växelriktaren som omvandlar likström till växelström.

Ruth Meyer berättar om en ny utveckling, som dock inte finns på marknaden ännu.
– Redan i dag kan man tanka sin elbil med solel. I framtiden kan det bli så att elbilen tankar tillbaka när solen inte lyser. En del bilar utrustas redan så, men elnätet är inte där än.

I dagsläget har fem av kommunens egna fastigheter solcellsanläggningar. Det är förskolan Skogsgläntan, Svalnässkolan, sporthallen vid infartsparkeringen, Fribergaskolan och Klingsta äldreboende. Anläggningar för solvärme och bergvärme finns på Ekebyskolan, Vasaskolan, Tallgården och Stocksundsskolan.

– Vi undersöker alltid om man kan sätta på solceller när det ska göras takrenovering på kommunens egna fastigheter, säger Ruth Meyer.

Läckraste bönan från Brottby

Nyheter Här har den odlats i generationer Bönan Brottby har fått erkännande som bevarandesort. Det betyder att den anses vara av stort kulturhistoriskt värde med lokala smaker. Nu öppnas dörren för den kommersiella marknaden.fredag 27/3 17:12

Peter, 16, mördades – så vill de närstående hedra hans minne

Nyheter ”Jag kan beskriva honom med ett ord – snäll.” Mordet på 16-åriga Peter Plax skakade hela Sverige. Nu vill Peters familj och vänner hedra sonen, klasskompisen, pianisten och basketkillen så att människor kan minnas allt det han var i stället för...fredag 27/3 16:34